Bush ber EU slippe inn Tyrkia

USAs president George W. Bush ber EU slippe Tyrkia inn i varmen.

President Bush og Slovenias statsminister Janez Jansa.
Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / REUTERS

Bush er i EU-formannskapslandet Slovenia i forbindelse med Unionens toppmøte.

Der benyttet han i dag anledningen til å snakke varmt for tyrkisk medlemsskap.

- Vi tror sterkt at Tyrkia bør få medlemskap, sa Bush, som også roste landet for dets demokratiske og markedsreformer, og pekte på Tyrkias arbeid for å tilpasse seg EUs krav for medlemsskap.

Ikke alle EUs medlemsland er enige med Bush om at det er en god ide åpne dørene for Tyrkia, som har forhandlet om medlemsskap såpass lenge at tålmodigheten holder på å ta slutt hos stadig flere myndighetspersoner i Ankara.

Front mot Iran

Derimot er USA og EU enige om å true Iran med ytterligere straffetiltak i tillegg til de eksisterende FN-sanksjonene dersom landet ikke retter seg etter vestlige krav i striden om anriking av uran.

Det er det iranske bankvesenet som kan bli rammet.

- EU og USA vil ikke sitte rolig og se på at iranske banker misbruker det internasjonale banksystemet til å støtte spredning av atomvåpen og terrorisme, heter det i slutterklæringen etter møtet mellom Bush og EU-lederne i Kranj i Slovenia.

Klimahåp

På pressekonferansen etter møtet sa den amerikanske presidenten også at det er mulig å få til en verdensomspennende klimaavtale før han selv går av som president i januar neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt