Hopp til innhold

Brundtland svarer Trump: – Det siste vi trenger nå er å angripe WHO

President Donald Trump mener den nåværende WHO-sjefen burde gjort som Gro Harlem Brundtland, da hun ledet organisasjonen for to tiår siden. Men Brundtland selv tar avstand fra uttalelsene.

President Donald Trump under pressebriefingen onsdag 1. april.

Donald Trump mener at Kina har holdt tilbake informasjon om koronautbruddet, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har vært kritisk nok til Kina.

Foto: MANDEL NGAN / MANDEL NGAN

– Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel, skriver presidenten i et brev til WHO-sjef Tedros Ghebreyesus.

Presidenten viser til hvordan Brundtland, som ledet WHO fra 1998 til 2003, håndterte sars-utbruddet i 2003 og frarådet reiser til utbruddsområdet i Kina.

Han truer i brevet å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager.

Natt til tirsdag angrep Trump Verdens helseorganisasjon ved å kalle den Kinas marionett.

Uttalelsene fra Det hvite hus kommer samtidig som årsmøtet i WHO foregår. Møtet går som et todagers nettmøte på grunn av koronautbruddet og handler stort sett bare om det globale virusutbruddet.

Brundtland: – Det siste vi trenger nå er å angripe WHO

Men Gro Harlem Brundtland er ikke begeistret for Trumps skryt, og maner heller til samling rundt WHO. I en pressemelding tirsdag viser hun til sin tidligere uttalelse fra 15. april da USA truet med å midlertidig fryse amerikanske overføringer til WHO:

– Det siste vi trenger nå er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon, sier hun og fortsetter:

– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen.

Brundtland mener organisasjonen er essensiell når det gjelder å forebygge kriser lik den vi nå står oppe i.

– WHO gjøre oss alle bedre forberedt til å takle de utfordringer som en globalisert verden stiller oss overfor, sier hun.

Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland ledet Verdens helseorganisasjon mellom 1998 og 2003.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

– Modig Brundtland

Trump tvitret bilder av brevet han sendte til WHO-sjefen.

Laster Twitter-innhold

I brevet fra Trump skryter han av Gro Harlem Brundtland da hun var sjef i organisasjonen mellom 1998 og 2003.

– Bare for noen år siden, under ledelse av en annen generaldirektør, viste WHO verden hva den kunne tilby. I 2003, som svar på utbruddet av SARS i Kina, erklærte Gro Harlem Brundtland modig WHOs første krise-reiseråd på 55 år og frarådet reiser til og fra episenteret for utbruddet i det sørlige Kina, skriver Trump i brevet.

Og han fortsetter:

– Hun nølte heller ikke med å kritisere Kina for å true den globale helsen ved å skjule utbruddet gjennom sitt vanlige opplegg der de arresterer varslere og sensurere media. Mange liv kunne være reddet om du hadde fulgt Dr. Brundtlands eksempel, skriver Trump.

Han informerte generaldirektøren om at «hvis Verdens helseorganisasjon ikke forplikter seg til betydelige, vesentlige forbedringer i løpet av de neste 30 dagene, vil jeg gjøre min midlertidige frys av USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon permanent og revurdere vårt medlemskap i organisasjonen».

Kina svarer Trump

Kinesiske myndigheter har også kommet med et krast svar på Donald Trumps brev. De tilbakeviser Trumps kommentarer om at WHO er Kinas marionett.

Det kinesiske utenriksdepartementet raser mot Trump etter brevet der han truer med å stanse pengestøtten til organisasjonen permanent.

Kinesiske myndigheter mener videre at brevet fra Trump prøver å legge skylden på kineserne for USAs egen inkompetanse i å takle pandemien innad i sitt land, ifølge Reuters.

Det heter også i en uttalelse fra Kinas utenriksdepartement at Kinas bidrag til Verdens helseorganisasjon er i tråd med gjeldende regler.

«Kinas marionett»

Trump suspenderte 14. april USAs bidrag til WHO da han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt koronaviruset var.

Trump har selv fått kritikk for måten han har håndtert koronakrisen på. USA har flest koronarelaterte dødsfall i verden.

Trump la til at USA årlig betaler om lag 450 millioner dollar til WHO, mer enn noe annet land. Trump varslet også da at han vil kutte dette bidraget fordi «vi ikke blir behandlet riktig».

USA er den største enkeltbidragsyteren. Beløpet utgjør cirka 15 prosent av WHOs budsjett.

Trump påpekte på nytt at Kina betaler kun en tidel av det USA betaler til Verdens helseorganisasjon.

– De er en marionett for Kina, de er Kina-sentriske for å si det på en hyggeligere måte, sa Trump.

Før helgen siterte Fox News et utkast til et brev der den amerikanske presidenten likevel ville gå med på å opprettholde en viss støtte til WHO ved å betale det samme som Kina. Det vil i så fall si at USA ville betale en tidel av de 400 millioner dollar de betalte i året tidligere.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt