Brukte mest tid på landets økonomiske situasjon

USAs økonomiske situasjon tok størst plass i Obamas tale til nasjonen. 2014 skal bli et handlingens år, lover presidenten.

NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård kommenterer Obamas State of the Union-tale.

NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård kommenterer Obamas State of the Union-tale.

President Barack Obama holder tale om rikets tilstand

President Barack Obama holder tale om rikets tilstand.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

President Barack Obama vil handle på egen hånd om kongressen ikke vil være med på å løfte middelklassen.

I talen om rikets tilstand i natt forsøkte Obama å blåse nytt liv i sin siste presidentperiode.

– La oss se hvor vi kan jobbe sammen, sier president Barack Obama til en splittet Kongress.

– Dette skal bli et handlingens år, sier han, men vet at det ikke blir lett å få de folkevalgte til å følge hans agenda.

Les hele talen her.

Tar grep på egen hånd

Obama varsler at han vil ta grep på egen hånd, bruke de verktøyene han har til rådighet, for å gjøre hverdagen økonomisk sikrere for middelklassen.

Middelklassen har stagnert og ikke opplevd noe løft de siste åra mens de rike blir rikere.

– USA står ikke stille. Ikke jeg heller, sier presidenten.

Hans førsteprioritet er å sikre jobber, hus og inntekter. Han vil bygge en trygg økonomi for vanlige amerikanere, gi dem muligheter, og dersom Kongressen ikke vil hjelpe til, vil Obama bruke forskrifter, dekreter og presidentfullmakter for å få fortgang.

Han lover konkrete tiltak for å jevne ut de økende forskjellene.

Han vil sette et eksempel ved å heve minstelønna for dem som leies inn for staten til rett over ti dollar. Håpet er at delstater og private bedrifter følger etter.

Årets tale ekstra viktig

Dette er sjette gang president Barack Obama tar en gjennomgang av rikets tilstand. En arbeidstale der han legger fram en liste med gjøremål for en fullstappet kongress og for millioner av fjernsynsseere.

Talen blir ofte fort glemt og bød ikke på noen overraskelser. Like fullt var talen ekstra viktig for president Obama i år.

Han har aldri før vært så upopulær og trenger ny energi inn i presidentgjerningen.

Obamas magi har forduftet og han må treffe mer enn hjernen hos kjernevelgerne for å klare å få gjennomført deler av politikken.

Ifølge RealClearPolitics gjennomsnittstall er oppslutningen rundt presidenten åtte poeng på feil side. 44 prosent mener han gjør en god jobb, mens 52 prosent er imot. Dette er liknende tall George W. Bush hadde da han ble upopulær i sin andre periode.

Det er også verre tall enn oppslutningen rundt Bill Clinton i samme periode til tross for at han hadde blitt stilt for riksrett.

Nytt liv i leiren

Obamas base har i stor grad mistet troen på presidenten og det har ikke blitt bedre med den dårlige iverksettelsen av helsereformen og avsløringene om avlytting i USA og utlandet.

Presidenten må forsøke å blåse nytt liv i leiren for å klare å få gjennomført politikk framover.

Klimaendringer og grønn økonomi ble nevnt i år igjen. Også forsøkene på å få til en immigrasjonsreform. Det siste punktet kan kongressen enes om i år.

– Få det gjort. Det er på tide, sa Obama.

Republikanerne er på gli for å gi lovlig opphold eller en vei til statsborgerskap for de 11 millioner papirløse immigrantene.

– Gi diplomatiet en sjanse

Bare drøyt ti minutter av de 85 minuttene om rikets tilstand var satt av til utenrikspolitikk.

Presidenten ber kongressen gi diplomatiet en sjanse i Iran. Ikke innføre nye straffetiltak nå, som kan spolere forhandlingene om atomprogrammet.

Obama oppfordrer også Kongressen til å gi ham større fleksibilitet til å stenge den omstridte fangeleiren Guantánamo, men han har ingen nye konkrete forslag til hvordan leiren kan tømmes helt.

Han sier også at avlyttingsprogrammene er under vurdering for å gjenopprette tilliten til allierte og forsikret en krigstrøtt befolkning om at tilbaketrekkingen i Afghanistan er i rute.

Senere i dag legger Obama ut på en turne for å understreke det økonomiske budskapet og få mer oppmerksomhet rundt planene om å styrke og få flere inn i middelklassen. Han skal innom fire delstater de neste to dagene.

Obamas tale om rikets tilstand

Se hele talen om rikets tilstand her.

SISTE NYTT

Siste nytt