Hopp til innhold

Slik hyller britiske aviser dronning Elizabeth

Britiske aviser hyller, minnes og takker sin dronning etter 70 års tjeneste.

guardian
Daily Mail
Daily Star
mirror
Daily Telegraph
the herald
The Times
metro
i

The Mirror skriver bare «Thank You», takk, på sin førsteside idag.

The Daily Telegraph har trykket dronning Elizabeths eget sitat «Sorg er prisen vi betaler for kjærlighet», fra en trøstende hilsen hun sendte til det amerikanske folk etter angrepene 11. september 2001.

Tabloidavisen The Sun har som tittel «Vi elsket deg Ma'am».

Mens Financial Times trykker et bilde av den unge dronning Elizabeth med krone, skriver den konservative avisen Daily Express «Vår elskede dronning er død» til et bilde av dronningen som bestemor og oldemor.

Også The Guardian har ryddet førstesiden for dronningen med krone, hermelinskappe og septer. Avisen skriver at hun var en «Monark som gjennom sine syv tiår i offentlig tjeneste ble en figur som fascinerte ved å forbli så standhaftig privat».

Minnes som regent med krone

The Star har også ryddet førstesiden for dronningen med krone. Også den skotske avisen The Herald hyller dronningen der hun står med krone og dyp grønn fløyelskappe ute i det skotske landskapet. Dronningen hadde et nært forhold til Skottland, der hun brukte mye fritid og der hun til slutt sovnet inn.

Tabloidavisen Daily Mail sørger over dronningens død med tittelen: «Våre hjerter er knust» og bildet av en helt ung Elizabeth med krone. – HVORDAN finne ord? Vår sorg består av hundre forskjellige følelser, alle som er vanskliege å fatte, skriver avisen på førstesiden.

Spanske aviser i dag

I SPANIA: Også spanske aviser ryddet første sidene idag. Spania er også et av Europas monarkier.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

The Times beskriver henne som «Storbritannias lengstsittende monark hvis regjeringstid ble definert av en urokkelig pliktfølelse overfor hennes folk og land».

Flere av avisene som hyller dronningen har levd godt av det britiske kongehuset og de kongeliges mange oppturer og nedturer i flere tiår. Spesielt dronningens barnebarn Harry har hatt et svært anstrengt forhold til aviser som The Sun, Dayli Mail og Mail on Sunday.

Fx9hz9azjLM

INDONESIA: Også avisene i Jakarta ryddet forsiden for å minnes den britiske dronningen.

Foto: Tatan Syuflana / AP

Internasjonale aviser

Den amerikanske avisen The New York Times beskriver dronningen som «Et symbol på verdighet og stabilitet i en tid med omveltninger». Avisen skriver at hun og kongedømmet overlevde tektoniske endringer i landets post-imperialistiske samfunn og store utfordringer innen familien grunnet romantiske valg og feiltrinn.

ryB1XdoQqCo

I KENYA: En mann i Nairobi leser om dronning Elizabeth 2.s død. Elizabeth var i Kenya da hennes far kong Georg 6. døde i 1952 og hun ble dronning bare 25 år gammel. Kenya var da en britisk koloni.

Foto: PATRICK MEINHARDT / AFP

Aviser i Storbritannias tidligere kolonier minnes også den 96 år gamle dronningens bortgang. I dag er mange av dem medlemmer av den politiske sammenslutningen Commonwealth, Samveldet av nasjoner. Arven etter britene er sterk i mange av de tidligere koloniene og den britiske monarken er Samveldets overhode.

Det britiske kongehuset er svært populært i noen av medlemslandene. Men flere land har også valgt å fjerne den britiske monarken som sitt statsoverhode.

pJLmyeWqyco

I INDIA: Også i den indiske kystbyen Chennai leser folk om dronning Elizabeths død idag. India var britisk koloni, i neste hundre år, fra 1858 til 1947 og ble kalt The Jewel in the Crown. Arven etter britene er godt synlig både i India og Pakistan.

Foto: ARUN SANKAR / AFP