Hopp til innhold

Britisk politi skal etterforske Google

Politiet vil til bunns i selskapets tapping av personlig informasjon fra trådløse nett.

Google Street view

Google Street view-bilene har sikret seg mer enn bilder av gater og veier. Flere land vil nå etterforske selskapets innsamling av personlig informasjon.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

I mai ble det kjent at Googles spesialbygde biler som brukes for å fotografere gater verden over, også har snappet opp sensitive data fra trådløse nettverk de har passert på sin vei.

Google hevdet at de kun hadde som formål å kartlegge åpne, trådløse nett.

Men en datakode skal ved en feil ha blitt installert i bilene slik at også bruddstykker av data som ble sendt over nettverkene ble lagret.

– Vi beklager denne feilen og er bestemt på å lære alle leksene vi kan fra dette, sa visedirektør Alan Eustace i Googles forskningsavdeling da tabben ble kjent.

Massesøksmål

Googles nettverkssnoking ble avdekket da det tyske datatilsynet ba om å få innsyn i hva slags informasjon Street View-bilene hadde fanget opp da de kjørte gjennom landet.

Totalt er 30 land, deriblant Norge, rammet av sikkerhetsbristen og flere har nå startet etterforskning av selskapet.

Statsadvokaten i den amerikanske delstaten Connecticut har blant annet varslet at han vil gå i bresjen for en storstilt etterforskning på vegne av flere stater, meldte BBC tirsdag.

Kan ha brutt flere lover

I Europa har både Frankrike og Tyskland framsatt krav om å få tilgang til all informasjonen Google nå sitter på.

Onsdag melder BBC at også britisk politi er i ferd med å starte den innledende etterforskningen av datagiganten.

Politiet opplyser at de vil bruke 10 dager på etterforskningen. Deretter skal saken overføres til en gruppe spesialetterforskere som skal få klarhet i om Google har forbrutt seg mot flere lover som omfatter personvern, overvåking og trådløse nett.

Det er organisasjonen Privacy International som har anmeldt Google til politiet. Organisasjonens leder Simon Davies er glad for at politiet nå vil se nærmere på saken:

– Vi håper denne vanskelige prosessen vil gi Google tid til å tenke gjennom hvordan de styrer seg selv. I fremtiden vil de kanskje basere seg mindre på PR-jippoer og mer på en god organisasjonsledelse og en pålitelig oversikt over produktene sine, sier Davies til BBC.

– Avhengige av tillit

Google sier at de fullt og helt vil samarbeide for å bidra til å kaste lys over sikkerhetstabben.

Da Google-talsmann Michael T. Jones besøkte Norge i forrige uke i forbindelse med NRKs fagdag, erkjente også han at selskapet hadde tabbet seg ut.

– Vi var ærlige nok til å anerkjenne våre feil og rette dem opp. Vi må vinne folks tillit hver dag, sa Jones.

SISTE NYTT

Siste nytt