Hopp til innhold

Asylsøkerfly til Rwanda stanset

Flyet som skulle bringe asylsøkere fra Storbritannia til Rwanda, er blitt stanset av den europeiske menneskerettsdomstolen (ECHR).

First Rwanda deportation flight set to leave Britain

BLE STANSET: Dette er flyet som skulle ta de første asylsøkerne fra Storbritannia til Rwanda.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Flere av deportasjonene er anket. Den europeiske menneskerettsdomstolen (ECHR) har derfor kommet med en midlertidig forføyning som blokkerer utsendelsen.

Regjeringen i Storbritannia vil sende migranter til Rwanda i stedet for å gi dem opphold i Storbritannia. Men av 130 asylsøkere som skulle vært med kveldens fly, var det bare en håndfull igjen.

Flyet sto tirsdag kveld på en militær flyplass i Wiltshire, klart til å ta av. Det er uklart når flygingen vil skje.

Klager

Over 120 har fått sine individuelle klager gjennom i rettssystemet, og slipper å reise på det første flyet i den britiske regjeringens nye asylpolitikk.

Men regjeringen har fått rettens godkjennelse til å fly migranter til Rwanda. Men det var i Storbritannia. Nå har ECHR satt ned foten, i hvert fall inntil videre.

Ifølge Sky News var det bare sju asylsøkere som skulle av gårde tirsdag kveld. Det er blant annet iranere, irakere, albanere og syrere blant passasjerene.

Regjeringen sier at de som ikke reiser nå, blir sendt med et senere fly.

Aktivister demonstrerer mot asylavtalen med Rwanda utenfor det britiske tinghuset.

Aktivister demonstrerer mot avtalen utenfor tinghuset i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Aktivister demonstrerer mot avtalen utenfor tinghuset i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Storbritannias innenriksminister Priti Patel sier det er veldig overraskende at Den europeiske menneskerettsdomstolen har grepet inn, skriver BBC.

– Vi vil ikke la oss avskrekke fra å gjøre det rette og gjennomføre planene for å kontrollere vårt lands grenser. Våre jurister ser over alle avgjørelser som er tatt i forbindelse med denne flygingen, og forberedelsen til den neste har startet, sier Patel i en uttalelse.

Omstridt avtale

Avtalen med Rwanda har møtt kritikk fra flere hold. Også folk NRK møter i London, er forferdet.

– Det er ikke til å tro. Tenk om det var deg, og at du skulle blitt sendt til Afrika! Det er en grusom ide, sier Marilyn Baxter.

Mens en kvinne som ikke vil si hva hun heter er av en annen oppfatning.

– Jeg syns det er en fantastisk idé. De kan ikke fortsette å komme over Den engelske kanal.

Det er kommet rundt 10.000 migranter over kanalen hittil i år.

3500 av dem er kommet etter at utsendelsesavtalen med Rwanda ble kjent. Avtalen er ment å skremme folk fra å ta den farlige båtturen fra Frankrike til Storbritannia.

En nyankommet migrant i Storbritannia.

I går ankom en båt med migranter i Dover, Storbritannia.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

I går ankom en båt med migranter i Dover, Storbritannia.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

«En skam for Storbritannia»

Tirsdag gikk 25 biskoper i Church of England ut med kraftig kritikk av planen i et brev i The Times.

Der skriver de at planen er «umoralsk og en skamplett for Storbritannia».

– Om det første utsendelsesflyet går eller ikke i dag, så er denne politikken en skam for nasjonen. Skammen er vår, for vår kristne arv burde inspirere oss til å behandle asylsøkere med medfølelse og rettferdighet, slik vi har gjort i århundrer, skriver de.

Også arveprins Charles skal ifølge Daily e-post og The Times ha kalt loven «fryktelig». I flere byer har folk demonstrert.

Prins Charles utenfor et flyktningmottak for ukrainske flyktninger i Romania.

KRITISK: Den britiske kongefamilien skal forholde seg nøytrale politiske saker, men prins Charles har ifølge britiske medier kalt avtalen med Rwanda «forferdelig».

Foto: Vadim Ghirda / AP

Menneskerettighetsorganisasjoner i Storbritannia hadde forsøkt å utfordre loven rettslig. Men saken ble avvist i domstolene.

Ny rettsrunde i juli

I slutten av juli skal dommere gå gjennom hele avtalen. Hvis de mener den er ulovlig, kan migrantene som potensielt sendes til Rwanda bli returnert.

Storbritannia skal ha betalt Rwanda 120 millioner pund, eller rundt 1,5 milliard norske kroner, for avtalen. Avtalen skal ha en prøveperiode på fem år.

De som blir sendt ut, får sine asylsøknader behandlet i Rwanda. Hvis de har rett til asyl, får de det i Rwanda, ikke i Storbritannia.

Ifølge den britiske statsministeren, Boris Johnson, skal loven virke avskrekkende på de som driver menneskehandelen over kanalen

– Jeg synes ikke vi bør støtte den fortsatte aktiviteten til kriminelle gjenger, sa Boris Johnson til LBC Radio.

Men folk spør seg hvor effektiv skremselen er. Også i går kom det migranter sjøveien til Storbritannia, og trafikken har fortsatt for fullt helt siden avtalen ble kjent.

nN92evKP9i4

VIL SENDE ASYLSØKERE: Den britiske statsministeren, Boris Johnson, mener avtalen med Rwanda vil hindre menneskehandel over Den engelske kanal.

Foto: MATT DUNHAM / AFP

Anklages for brudd på menneskerettigheter

Talsperson for myndighetene i Rwanda, Yolande Makolo, har uttalt at «Rwanda vil sikre at alle behandles med verdighet og respekt og blir tilbudt muligheten til å skape et liv her dersom de ønsker det».

I en vurdering fra Storbritannia ble det besluttet at det ikke er «betydelig grunnlag» for å tro at flyktninger kan bli behandlet dårlig i Rwanda.

Menneskerettighetsorganisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger, mener derimot noe annet.

En kvinnelig asylsøker som har blitt evakuert fra Libya til Rwanda henger opp klær til tørk.

Rwanda huser allerede flyktninger fra andre afrikanske land.

Foto: AP

Rwanda huser allerede flyktninger fra andre afrikanske land.

Foto: AP

Rwanda huser allerede et stort antall flyktninger fra omkringliggende afrikanske land.

Human Rights Watch har tidligere kritisert Rwanda for dårlig behandling av flyktninger. De trekker blant annet fram drapet på 12 kongolesiske flyktninger av politifolk under en demonstrasjon i 2018.

– Selv om Rwanda på sjenerøst vis har tilbudt en trygg havn for flyktninger som flykter fra konflikt og forfølgelse i flere tiår, bor flesteparten i leire med begrensede økonomiske muligheter, skriver FNs høykommissær for flyktninger i en presseuttalelse.

Storbritannia har også blitt kritisert av folk som mener avtalen er et brudd på FNs flyktningkonvensjon. Den tillater ikke å tvangssende asylsøkere til utrygge områder.

SISTE NYTT

Siste nytt