Hopp til innhold

Brennende skip truer strender på Sri Lanka: Kjemper mot oljesøl og plastrester

Redningsmannskaper på Sri Lanka kjemper en kamp mot klokka. Olje og vrakrester fra et brennende skip skyller inn over strender på landets vestkyst.

Redningsmannskaper rydder opp strendene på Sri Lanka etter at kontainerskipet X-Press Pearl begynte å brenne.

Mannskaper fra det srilankiske sjøforsvaret jobber på spreng for å rydde opp i vrakrestene.

Foto: Ishara S. Kodikara / AFP

De har på seg hvite vernedrakter, gule gummistøvler og samler inn vrakgods i hvite sekker langs strendene. Rett ved fråder havet og bølgene slår inn mot land. Arbeidsforholdene for redningsmannskapene er vanskelige på grunn av monsunvindene.

Containerskipet «X-Press Pearl» fraktet kjemikalier, plast og kosmetikk. Det begynte å brenne utenfor hovedstaden Colombo for åtte dager siden. Oljerester fra skipet har blant annet rammet strendene i området rundt turiststedet Negombo.

Den største utfordringen er imidlertid store mengder av små plastpellets som var om bord, melder BBC.

Plastpellets er en type mikroplast, som er laget av raffinert råolje og andre tilsetningsstoffer. De kan synke ned mot havbunnen, bli spist av ulike arter, frakte bakterier og planteplankton over større avstander eller skylle i land langs kysten, ifølge Senter for marint oljevern og miljø.

Sri Lankan navy members remove debris washed off to a beach from the MV X-Press Pearl container ship
Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters
Redningsmannskaper på Sri Lanka kjemper en kamp mot klokka. Olje og vrakrester fra et brennende skip skyller inn over strender på landets vestkyst.

Millioner av små plastdeler

De små plastdelene har spredd seg videre til andre byer langs vestkysten, ifølge BBC. Mannskapene fra landets sjøforsvar er sendt ut til strendene for å rydde opp en blanding av millioner av plastdeler, annet vrakgods og brent olje, melder AFP.

Vrakrestene stammer fra minst åtte konteinere som har falt av skipet. Plasten er råmateriale som brukes i emballasje-industrien. Det skal også være 25 tonn med salpetersyre og etanol om bord, ifølge AFP.

Landets myndigheter tror årsaken til brannen skyldes en lekkasje fra en av konteinerne som inneholdt salpetersyre. Skipet er registrert i Singapore, og begynte å brenne da det ventet på tillatelse til å seile inn til Colombo. To av mannskapet ble lettere skadet.

Det pågår en voldsom brann på skipet X-Press Pearl.

Myndighetene på Sri Lanka forsøker å slukke brannen på «X-Press Pearl.

Foto: - / AFP

Frykter en miljøkatastrofe

Ute i sjøen pågår kampen mot den voldsomme brannen på «X-Press Pearl». Fire indiske skip hjelper det srilankiske forsvaret med å prøve å slukke brannen. Operasjonen ledes av det nederlandske selskapet SMIT som har sendt spesialister til landet.

Myndighetene på Sri Lanka frykter en miljøkatastrofe hvis skipet synker, skriver AFP. Det er flere hundre tonn med olje om bord. Dharshani Lahandapura leder MEPA, som jobber med å beskytte det marine miljøet på Sri Lanka. Hun sier til nyhetsbyrået at hvis skipet synker, blir jobben mye vanskeligere.

Lahandapura regner med at opprydningen av strendene vil vare i flere uker - kanskje måneder. I tillegg tar myndighetene vann- og luftprøver for å sjekke om røyken fra brannen kan føre til helseskader.

Det er ikke første gang det srilankiske forsvaret kjemper mot skipsbranner. I september 2020 begynte en oljetanker å brenne utenfor Sri Lanka. Skipet skulle til India med to millioner fat olje om bord, og forsvaret fikk etter hvert kontroll over brannen.

SISTE NYTT

Siste nytt