Hopp til innhold

– Isen brytes veldig sakte, men den brytes

Lakhdar Brahimi, mannen som mekler mellom det syriske regimet og eksilopposisjonen, sier det ikke kommer noen mirakel fra Genève i denne omgang. Men han sier at isfronten mellom partene er i ferd med å brytes.

Louay Safi, talsmann for den syriske eksilopposisjonen

Louay Safi, talsmann for Syrias eksilopposisjon, mener det er fremgang å spore i samtalene med regimet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– For å være ærlig, jeg forventer ikke at vi kommer frem til noe gjennombrudd før fredag, sa Lakhdar Brahimi under pressekonferansen hvor han summerte opp dagen.

Fredag er siste dag med samtaler mellom eksilopposisjonen som representerer deler av opprørerne i Syria og regimet til president Bashar al-Assad.

Men Brahimi er ingen utslått fredsmekler. Partene har befunnet seg i samme by og til dels i samme rom i nesten en uke – noe som var utenkelig bare for noen måneder siden.

– Jeg er glad for at vi fortsatt «snakker», sa Brahimi.

Lakhdar Brahimi

Lakhdar Brahimi etter onsdagens pressekonferanse.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Det tar tid å bryte isen, men den brytes, la han til.

I går var stemningen så anspent at den tidligere algeriske utenriksministeren gav partene en dags tenkepause. Og selv om partene til helgen reiser hver til sitt, så er det i utgangspunktet lagt opp til en ny samtalerunde om en uke.

– Partene skal bestemme seg for når runde to finner sted, sa Brahimi og lot det skinne gjennom at han håpet at «runde to ville bli mer strukturert og produktiv enn runde en».

Innen den tid håper FNs utnevnte mekler at Russland og USA, som står sammen om Genève-konferansen, har lagt så stor press på «sin» part fra hver sin kant, at de stridende klarer å nærme seg hverandre mer enn nå.

– Det er fortsatt et stort gap som det må bygges bro over, understreket Brahimi og håpet han fikk litt «drahjelp» til byggingen.

Opposisjonen sier den skal ha separate møter med russiske representanter i Moskva, uten å tidfeste når.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Syrias delegat Buthaina Shaaban om fredsforhandlingene med opposisjonen.

Buthaina Shaaban er en av president Bashar al-Assads rådgivere deltar under forhandlingene i Genève. Hun beskriver nå samtalene som positive.

Kan drøfte overgangsregjering

Ifølge syrisk statlig tv skal regimet nå være villig til å drøfte det såkalte Genève-kommunikeet, som åpner for en overgangsregjering i Syria. Kommunikeet er en uttalelse som ble vedtatt av stormaktene i 2012, og som slår fast at det bør opprettes en overgangsregjering.

– Delegasjonen til den syriske regjeringen har kunngjort at den helt fra begynnelsen har vært fullt og helt rede til å få Genève-kommunikeet på bordet og diskutere det paragraf for paragraf, fra første artikkel, på fredskonferansen i Sveits, het det i meldingene.

Like før hadde eksilopposisjonens delegasjon meldt om framgang under samtalene.

Talsmannen Louay Safi opplyste at begge parter «nå er enige om å gjøre Genève-kommunikeet til et felles utgangspunkt for de videre forhandlingene».

Så sent som i går, tirsdag, ble det sagt at regimets representanter viste stor motvilje mot å diskutere en eventuell overgangsregjering. Selv avviste regimets representanter i dag at de skal være på glid i dette spørsmålet.

– Opposisjonen tenker bare på å tilrive seg makten, sa Buthaina Shaaban, som er rådgiver for president Bashar Al-Assad og sentral i forhandlingene.

– Vi ønsker å diskutere kommunikeet punkt for punkt, med punkt én først. De ønsker å hoppe rett til delen som handler om en overgangsregjering, sa Shaaban da hun møtte pressen.

Uenighet om hvordan Genève-kommunikeet skal tolkes, har vært et tilbakevendende stridspunkt gjennom uken.

Rådgiveren sa også kontant at presidentens stilling ikke er oppe verken til diskusjon eller forhandling.

Opprørerne og opposisjonen omtales fortsatt som «terrorister» av regimets forhandlere, og både den politiske eksilopposisjonen, som består av eksdommere, eksdiplomater, kjente syriske menneskerettighetsaktivister og avhoppere fra regimet, og Den frie syriske hær slås i hatkorn med islamistkrigere.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Lakhdar Brahimi, mannen som mekler mellom det syriske regimet og eksilopposisjonen, sier det ikke kommer noen mirakel fra Genève i denne omgang. Men han sier at isfronten mellom partene er i ferd med å brytes.

Selv om det går sakte, så går det tross alt fremover, mente FN-mekler Lakhdar Brahimi under onsdagens pressekonferanse.

Adgang til nødhjelp diskuteres fortsatt

Ifølge FN-mekleren så er nødhjelp og evakuering av kvinner og barn fra den beleirede gamlebyen i Homs fremdeles oppe på bordet og noe det forhandles videre om.

500 familier skal fortsatt bo gamlebyen, som daglig bombes av regjeringsstyrker og hvor forsyningssystemet for lengst har brutt sammen.

Konvoier fra FN og Det internasjonale Røde Kors står klar til å reise inn med nødhjelp, men så langt har de ikke fått klarsignal.

Ifølge Assads rådgiver Buthaina Shaaban er det ikke regimet som står i veien for at nødhjelpen kan fraktes inn og kvinner og barn ut. Derimot skylder hun på de væpnede opprørsgruppene som kontrollerer store deler av byen.

– De nekter å slippe de sivile ut og vil heller ha dem som levende skjold, sa hun.

Heller ikke den palestinske flyktningleiren utenfor Damaskus, som også er beleiret og hvor folk sulter, er det funnet noen løsning på.

SISTE NYTT

Siste nytt