Hopp til innhold

Bortføringsekspert om Kypros-kidnapping: Cowboymetode

Torsdag kveld har politiet fortsatt ikke pågrepet nordmannen som er mistenkt for å ha kidnappet datteren på Kypros. Jenta ble hentet av to menn i barnehagen i morges. – Det er helt uhørt, sier Martin Vaage, ekspert på barnebortføringssaker.

Martin Vaage

Martin Vaage har mange års erfaring med barnebortføringssaker. Han ville ikke rådet noen til å benytte seg av de samme metodene som ble benyttet i Kypros torsdag.

Foto: Privat

Tidlig torsdag morgen, like etter at moren hadde levert sin tre år gamle datter i en barnehage i Nikosia på Kypros, slo to maskerte menn til.

Med makt tok de med seg jenta.

Flere ansatte forsøkte forgjeves å stanse kidnapperne, som stakk av i en Range Rover uten skilter.

Martin Vaage har 14 års erfaring med barnebortføringssaker, og er spesialist på bortføringssaker og internasjonale samværskonflikter.

Han reagerer kraftig på metodene som er tatt i bruk i bortføringssaken på Kypros, og omtaler det som cowboymetoder.

– Det er uhørt. Skal man få hjem barn, er det viktig at man gjør det så lite traumatisk som mulig. Her sender man to fremmende menn med finlandshetter for å hente et barn, da bryr du deg ikke mye om barnets ve og vel, sier Vaage.

Ikke pågrepet

I 20-tiden har politiet fortsatt ikke pågrepet nordmannen, får NRK opplyst.

– Vi har utstedt en arrestordre på en 49 år gammel mann, og vi leter fortsatt etter ham, sier pressekontakten hos politiet på Kypros.

Ifølge pressekontakten har de ennå ikke funnet Range Roveren. Hun ønsker ikke å bidra med flere detaljer i saken torsdag kveld.

I februar i fjor skrev NRK om eks-torpedoen Espen Lee, som sammen med to andre menn ble pågrepet av kypriotisk politi for å ha planlagt å bortføre den samme jenta fra øya.

Lee nektet straffskyld og ble få dager senere sendt ut av landet. Etterforskning av saken ble henlagt i Norge.

Traumatisk

Vaage sier han kjenner til saken fra før, og at han har blitt kontaktet av barnefaren i etterkant av hendelsen i februar. Han har tidligere drevet et firma, med kontor på Kypros, som spesialiserte seg på å hente hjem bortførte barn.

– Jeg tviler på at det er et firma på Kypros som har levert disse tjenestene. Jeg vil tro at det enten er noen på privat basis, eller et litt «shady» firma som har tatt på seg dette oppdraget.

Vaage sier at det som er alfa og omega i slike saker, er at man har en dom på plass.

– Du må ha hovedomsorg for barna dine før du begynner å tenke på å hente dem hjem igjen. Ellers ender alt med gærenskap, masse traumer for barna, og sannsynligvis fengsel for barnefar.

Fengsel

Vaage mener det er svært viktig at faren selv er med når han skal hente hjem barna sine. De bør ikke bli tatt hånd om av fremmede. Da kan det oppstå traumer.

Hva tror du utfallet blir i denne saken?

– Mest sannsynlig utfall er at barnefar blir funnet rimelig kjapt, og at barna blir sendt tilbake til Kypros. Da faren må stå til rette for det han har satt i gang.

Han har da gjort det verre for seg selv, og fryktelig mye mer traumatisk for barnet, sier Vaage.

49-åringens advokat, Morten Engesbak, uttalte tidligere i dag at hans klient er gjenforent med datteren og at de har det bra.

Jentens far er norsk statsborger. Moren er greskkypriot og er bosatt i Nicosia.

SISTE NYTT

Siste nytt