Hopp til innhold

Bombealarm i Hannover – fotballstadion og konserthus evakuert

Terroralarmen gikk tirsdag kveld i Hannover, og politiet bekrefter at byen er rammet av alvorlig trussel. Men ingen bomber er bekreftet funnet.

Bombeaksjon på Hannover hovedjernbanestasjon 17. nov. 2015

TUNGT BEVÆPNET: Politifolk med maskinpistoler holder vakt på Hannover jernbanestasjon mens bombeeksperter undersøker en mistenkelig pakke på et tog. Deler av stasjonen var avsperret i flere timer tirsdag kveld.

Foto: STRINGER / Reuters

Politiet bekrefter at det kom en bombetrussel mot Hannovers store HDI-arena som var klar for kveldens fotballfest, rundt kl. 17.30. Der skal det ha blitt funnet en mistenkelig koffert. Fansen ble stoppet, alle inngangene sperret, og en nitid gjennomsøkning av hele arenaen ble igangsatt

Politimann sperrer av gate utenfor HDI-arena.

En politimann sperrer av gaten utenfor HDI-arenaen.

Foto: Julian Stratenschulte / Ap

Litt senere ble også en konsertsal evakuert, og flere tog og T-baner ble stanset. På byens jernbanestasjon ble en mistenkelig pakke sjekket av bombeeksperter.

Stemningen i byen var svært anspent. Ryktene florerte. Et stort antall politifolk bevoktet sentrale steder i byen, og folk ble bedt om å gå hjem.

Hannovers politimester Volker Kluwe bekreftet til den nasjonale kringkasteren NDR at det forelå «seriøse planer om å forårsake en eksplosjon». Trusselen skulle gjelde hele byen.

Pressekonferanse om terroralarm i Hannover: Boris Pistorius, Thomas de Maiziere, Reinhardt Rauball.

INGEN BOMBER: Boris Pistorius, Thomas de Maiziere, Reinhardt Rauball.

Foto: Ole Spata / Ap

På en pressekonferanse kl. 21.45 opplyste myndighetene at det ikke var funnet noen eksplosiver, verken inne på eller utenfor fotballstadionet.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière og Boris Pistorius som er delstatsminister i Nieder-Sachsen, avkreftet også at det var gjort noen arrestasjoner.

Men byen var fortsatt i helspenn. På jernbanestasjonen var seks spor sperret, og bombeekspertene arbeidet med en mistenkelig gjenstand som skal ha inneholdt både ledninger, kretskort og en mobiltelefon.

Fotballstadion i Hannover evakueres

«Bombelignende gjenstand»

Den mistenkelige pakken ble funnet på et Intercitytog, og fullt bombeteam ble tilkalt. En halvtime før midnatt kom beskjed om at faren var over på stasjonen. Da hadde ekspertene klart å uskadeliggjøre en det som ble kalt en «bombelignende gjenstand».

Røntgenbilder av gjenstanden skal vise både ledninger, et kretskort og en mobiltelefon, opplyser politiet. Det er imidlertid fortsatt uklart om det dreier seg om en bombe eller en etterligning. Gjenstanden skulle sent tirsdag kveld uskadeliggjøres, skriver NDR.

– Etterligningen er så god at det er mulig at det kan dreie seg om en ekte sprengladning. Det vet vi ennå ikke, sier talsperson Sandra Perlebach i politiet sent tirsdag kveld.

Ifølge lokalavisa HAZ var det passasjerer på Intercitytoget som slo alarm da en person oppførte seg suspekt. Da de prøvde å snakke til vedkommende, skal personen ha lagt på sprang. Deretter ble den mistenkelige gjenstanden funnet.

Hjelpearbeidere utenfor stadion i Hannover

Et stort antall redningsarbeidere ventet utenfor stadion mens den ble gjennomsøkt i kveld.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Mange rykter

Tilbake til fotballstadionet: Ifølge DW Sport skal det ha blitt funnet en gjenstand «som kunne eksplodere» inne på stadionet før evakueringsalarmen gikk. Andre medier kaller det ganske enkelt for en herreløs koffert. Det som er klart er at politiet sier de har funnet en mistenkelig gjenstand som ikke var en bombe.

Politi utenfor HDI-arenaen i Hannover 17. nov. 2015

Hannovers HDI-arena ble evakuert før kveldens kamp, og hele området ble sperret av.

Foto: Julian Stratenschulte / Ap

Rykteflommen toppet seg da lokalavisen MK Kreiszeitung meldte at det var funnet en ambulanse full av sprengstoff foran stadionet.

Avisen skriver at det var sikkerhetsstyrker som oppdaget kjøretøyet. Et slikt funn av eksplosiver i et kjøretøy ble avkreftet på politiets pressekonferanse tirsdag kveld.

En periode i kveld ble alle t-banetog i byen stanset, men trafikken ble senere gjenopptatt selv om flere av T-banestasjonene i sentrum av Hannover ble holdt stengt.

– Gå rolig hjem!

Politifolk på Hannover stadion

Politifolk leter gjennom seterad etter seterad eller mistenkelige gjenstander på fotballstadionet i Hannover.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Politiet har i kveld bedt folk i Hannover om å holde seg i hjemme, ikke samles i store grupper, og at de som er ute går rolig hjem. Politiet ga beskjeden via høyttalere til fotballfansen som fortsatt ventet utenfor arenaen.

Også en stor konserthall, TUI Arena, ble evakuert av sikkerhetsgrunner. Etter at hallen var gjennomsøkt, fikk publikum komme tilbake, og det tyske bandet Söhne Mannheims fikk gjennomføre sin konsert.

– Guffent å oppleve

Joakim Hykkerud

Joakim Hykkerud var like ved stadionet i Hannover.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Joakim Hykkerud som er profesjonell håndballspiller i klubben TSV Hannover Burgdorf, forteller at han i kveld var på trening i en hall like ved fotballstadionet som ble evakuert.

De avsluttet treningen like før alarmen gikk, og han forteller at alt var rolig på stadionområdet da han dro hjem. Utover kvelden har han fulgt nøye med på tyske medier.

– Det er litt guffent å oppleve noe sånt i byen du bor i. Det virker som de har kontroll over situasjonen nå, men det var ganske dramatisk, med stansing av biler og stopp i togtrafikken, sier han til NRK.

Joakim Hykkerud spilte åtte år for Drammen HK før han reiste til utlandet. Først ett år i Sverige og ett i Danmark, før han reiste til Tyskland for fire år siden. Han er også norsk landslagsspiller.

Merkel i Hannover

Politi sjekker hvert sete på Hannover stadion for bomber

Politi sjekker hvert eneste av de 49 000 setene på Hannover stadion for eventuelle bomber.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Forbundskansler Angela Merkel var i kveld i Hannover og skulle vært blant publikum på kveldens vennskapskamp på HDI Arena. Det skulle også andre tyske og nederlandske ministre.

Dette skjer fire dager etter terrorangrepet i Paris da kampen mellom Tyskland og Frankrike ble avbrutt av flere selvmordsbombere på Stade de France i Paris.

Merkel og regjeringsmedlemmenes tilstedeværelse skal ha vært ment som en solidaritetshandling med Frankrike.

Ikke lyst til å spille

Ifølge Reuters hadde den 80 mann store tyske kontingenten som var på Stade de France fredag, opprinnelig ikke ønsket å gjennomføre kveldens kamp i Hannover.

Etter terrorangrepet i Paris tilbrakte de hele natten i garderobene på den franske arenaen. Det ble ansett som for farlig for dem å forlate arenaen og dra til flyplassen. Først grytidlig lørdag morgen dro de til flyplassen og fløy hjem.

Likevel bestemte spillerne, trenerne og fotballforbundet at kampen i kveld skulle spilles, i solidaritet med Frankrike. Ifølge en talsmann for det tyske fotballforbundet ble spillerne raskt omdirigert til et sikkert sted.

Den nederlandske fotballstjernen Ruud Gullit hadde gledet seg til kampen. På hjemvei postet han en video fra kaoset utenfor stadionet på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Hannover fotballstadion

SISTE NYTT

Siste nytt