Blir syke av nettpoker

Over 30.000 barn og unge står i faresonen for å utvikle depresjoner på grunn av pengespill på nett, viser forskning.

Nettpoker
Foto: Frank Almaas / NRK

Det kommer frem i en undersøkelse som Center for ungdomsforskning i Danmark har gjort, skriver Politiken.dk .

Blir deprimerte

Tusenvis av unge bruker nettene til å spille pengespill på nettet eller på spilleautomater, og mange av dem blir så avhengige av jaget etter lettjente penger, at de mister kontakten med den virkelige verden.

LES: Dansk kamp mot enarmede banditter

I verste fall risikerer de alvorlige psykiske problemer som depresjon og rusmisbruk, viser undersøkelsen.

- Sjokkerende tall

33.200 unge i alderen 12-17 år, hovedsakelig gutter, spiller så mye at de står i fare for å utvikle ludomani eller spilleavhengighet. De fleste spiller poker eller ulike typer oddsspill.

LES: Nettpoker kan skape avhengighet
LES: Speler nettpoker i arbeidstida

- Vi er sjokkert over at det er så mange. Det er ikke gitt at alle utvikler ludomani, men de er så avhengige av spillingen at det gir dem store problemer i hverdagen, sier sosiolog Benedicte Ejlers til avisen.

I undersøkelsen kommer det fram at unge som er avhengige av pengespill føler seg i større grad ensomme og deprimerte enn sine jevnaldrende.

- Vi snakker med de unge om alkohol og sikker sex allerede fra sjette klasse, men spillene som de nesten alle sammen prøver, snakker vi ikke om.

Benedicte Ejlers, sosiolog

Mange blir hengende etter på skolen, og flere tyr til rusmidler og begår kriminalitet, skal vi tro forskerne.

Bør informere i skolen

Sosiologen mener samfunnet har forsømt denne gruppen etterhvert som annonsepresset fra spillstedene på nettet har eskalert.

LES: Unge hektes på nettpoker
LES: Regjeringen vil hindre nettspilling

- Vi snakker med de unge om alkohol og sikker sex allerede fra sjette klasse, men spillene som de nesten alle sammen prøver, snakker vi ikke om, sier Ejlers som mener Norge og Sverige har gjort et mye mer omfattende arbeid for å hindre at ungdom blir havner i uføre.

I dag lanserer danskene kampanjen "Gambler" i et forsøk på å ta tak i det stadig voksende problemet med unge spilleavhengige.

SISTE NYTT

Siste nytt