NRK Meny
Normal

Trekker seg 27. juni

Storbritannias statsminister Tony Blair går av i slutten av juni.  Partiet velger ny leder 27. juni,  samtidig leverer Blair sin avskjedssøknad til dronningen.

Tony Blair
Foto: SCOTT HEPPELL / AP

Blair informerte først sin regjering om datoen for sin avgang i formiddag.

Etter møtet med ministrene dro Blair (54) hjem til sin egen valgkrets for å fortelle dem når han vil levere dronningen sin  avskjedssøknad. 

Dermed blir hans rekordlange regjeringstid 10 år og to måneder lang. 

En regjeringstalsmann sier at Blair mottok applaus og honnør fra sine ministrer under det 15 minutter korte møtet.

Mer applaus fikk han fra velgerne i sin egen valgkrets i Trimdon få timer senere. Her hadde folk gått mann og kvinne av huse for å treffe Blair.

Følelsesladet

Han snakket her - til tider med mye følelser i stemmen - om rollen som statsminister, om pliktene og avgjørelser han har tatt i den ti år lange perioden. 

Han åpnet dagens tale med å takke politiske rådgivere, venner, og spesielt kona Cherie og barna.

Han avsluttet med å kalle Storbritannia verdens beste land, takket beveget sine velgere for alt han hadde fått til, og beklaget det han ikke hadde klart å oppnå.

- Forventningene var høye - kanskje for høye - da jeg tiltrådte i 1987, sa han.

Mange jobber

Men han nevnte også sine seirer:

- Det er bare en regjering etter 1945 som kan skilte med at deter blitt flere jobber, høyere sysselsetting og mindre kriminalitet, sa Blair, som la til at han trodde fredsavtalen i Nord-Irland ikke ville ha funnet sted uten at Labour kom tilmakten i 1997.

Det har lenge vært antatt at Tony Blair ville gå av i løpet av sommeren. 

10 år ved makten

Hans 10 år lange regjeringsperiode begynte for ti år og en uke siden, og fikkk en sterk og historisk åpning med overføringen av Hongkong til Kina 1. juli 1997.

Også visestatsminister John Prescott annonserte i dag at han kommer til å gå av.

Statsministerkarrieren til Tony Blair startet med voldsom entusiasme fra hans velgerskare. Han avslutter mens Labours oppslutning er på et lavnivå.

Mer populær enn Labour

80 prosent av Labour-velgerne mener dette, og 44 prosent av alle briter. Og det er en bedre oppslutning enn partiet får i meningsmålinger for tiden.

Den økte populariteten akkurat nå kan nok nettopp skyldes det historiske gjennombruddet i Nord-Irland denne uka, da den selvstyrte provinsen fikk sin samarbeidsregjering satt sammen av borgerkrigens gamle erkefiender.

På minussiden for mange av Storbritannias innbyggere kommer krigen i Irak, og hengemyren invasjonen har brakt USA, og dermed også Storbritannia, ut i.

Brown favoritt

Blair erklærte sin avskjedsdato i Trimdon, i valgkretsen Sedgefield, som første gang sendte ham til Parlamentet i London i 1983.

Hans antatte arvtaker, finansminister Gordon Brown, var en av dem som skal ha rost Blair høyest under dagens regjeringsmøte.

Men partiet velger altså sin nye leder, og dermed statsministeren, først 27. juni. 

Tony Blair og Gordon Brown
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt