Bill Gates frykter ny aidsepidemi

Verdens rikeste mann mener FNs mål om å utrydde Aids innen 2030 er urealistisk, og eksperter mener vi kan stå foran en ny aidsepidemi.

South Africa AIDS Conference Bill Gates

Bill Gates kom med sterke advarsler under sommerens hiv og aids-konferanse i Sør-Afrika.

Foto: Giordano Stolley / Ap

Hvert eneste år smittes 2,5 millioner mennesker av hiv, og prosessen med å redusere antallet nye tilfeller går alt for sakte, ifølge en stor studie på hiv og aids som ble lagt frem i forbindelse med sommerens konferanse i Durban i Sør-Afrika.

– Går mot ny smitte-topp

– Vi tror ikke FNs mål om å utrydde sykdommen innen 2030 er realistisk. Det er snarere kontraproduktivt, og kan gi inntrykk av at alt er fint og at vi kan fokusere på andre ting, sier professor Peter Piot ved London School of Hygiene and Tropical Medicine til The Guardian.

På hiv- og aids-konferansen i Durban tok Bill Gates, som selv har investert mange av sine milliarder i forskning på sykdommen, til ordet for at verden er i ferd med å lulle seg inn i en drøm om at aids ikke er noe problem.

– Hvis vi fortsetter som nå så vil antallet hivsmittede øke i årene fremover, og vi kommer til å oppleve rekordantall smittede, sa han til salen i Durban, før han fortsatte:

– Vi må gjøre en formidabel innsats for å redusere antallet mennesker som får denne infeksjonen.

Tre grunner

Hiv og aids-konferanse i Sør-Afrika

En av delegatene på årets hiv og aids-konferanse ser på den symbolske gravlunden for helsearbeidere som hver dag risikere sitt liv i kampen mot sykdommen.

Foto: RAJESH JANTILAL / Afp

Ifølge de som daglig kjemper mot sykdommen så er det kombinasjonen av tre faktorer som er farlig.

  • Hvert år smittes 2,5 millioner mennesker, og 60 prosent av dem er jenter og unge kvinner til tross for fokuset på bruk av prevensjon.
  • Hiv-viruset har blitt motstandsdyktig mot flere av medisinene som behandler mennesker i flere utviklingsland. Noe som fører til at flere trenger annen og dyr medisin som de ikke har råd til.
  • Flere land kutter i pengestøtten til aids-forskningen.

Resistente virus

I dag lever 38 millioner mennesker med hiv i verden, og 17 millioner av dem er på medisiner som hindrer dem i å spre smitten, skriver The Guardian, men problemet er at flere smittes enn de som får medisin.

– Det er som å ro i en båt med et stort hull, og vi forsøker bare å lense båten. Vi er midt i en stor krise som bare øker, og det er ikke snakk om bare noen små tiltak, sier Piot.

Antallet hiv-positive tilfeller øker stadig siden hivmedisinen ART ble tilgjengelig i 1996, samtidig som årlige dødsfall er redusert fra 1,8 millioner i 2005 til 1,2 millioner i 2015.

Men det er først nå forskerne har begynt å oppdage hvordan viruset har utviklet motstandsdyktighet mot enkelte medisiner.

I en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon kommer det frem at 40 prosent motstandsdyktighet mot en bestemt medisin som er vanlig i flere utviklingsland.

SISTE NYTT

Siste nytt