Hopp til innhold

Biden vil trolig ta USAs soldater ut av Afghanistan innen 11. september

Datoen er symbolsk. President Joe Biden vil trolig trekke ut alle amerikanske soldater innen 20-årsdagen for terrorangrepene på USA som tok landet inn i sin lengste krig.

US soldiers from Second Platoon, Bravo Troop, 33rd Cavalry, 3rd Brigade Combat Team take position during a patrol in Ibrahim Khel village of Khost province on April 11, 2010.

USAs soldater skal ut innen 11. september, sier president Joe Biden. Dette er soldater fra USAs 3. brigade på oppdrag i Khost provinsen.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Tilbaketrekkingen skal kunngjøres av Biden onsdag kveld norsk tid. Så reiser presidenten til æresgravlunden for å hedre til de rundt 2300 amerikanske soldatene som er drept i Afghanistan.

Antony Blinken

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at USA og NATO-allierte trekker seg ut av Afghanistan samtidig.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

USAs utenriksminister Antony Blinken sa på vei inn til et møte i Brussel onsdag formiddag at målene i Afghanistan er nådd.

– Afghanistan er ikke lenger en trygg havn for terrorister. Nå er tiden inne for å trekke NATO-styrkene ut, sa Blinken.

De neste ukene kommer Nato-landene til å koordinere tilbaketrekkingen, sa USAs utenriksminister.

Ine Eriksen Søreide og Frank Bakke-Jensen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skal delta på NATO-møtet onsdag.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi har hele tiden sagt at Norge gikk inn i Afghanistan sammen med våre allierte, og at vi vil trekke oss ut sammen, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en melding til NRK.

Hun sier at Norge har en god dialog med USA om denne saken, men det er ikke naturlig å kommentere ytterligere før NATO-møtet.

Nato innkalt

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har innkalt alliansens utenriks- og forsvarsministre til et ekstraordinært digitalt møte. Det ventes at Afghanistan blir et av temaene.

Møtet finner sted samtidig med at Stoltenberg tar imot USAs forsvarssjef Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken i Nato-hovedkvarteret.

U.S. Secretary of State Antony Blinken, left, gestures with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

USAs utenriksminister Antony Blinken og NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg under forrige møte i Brussel, 23. mars.

Foto: Yves Herman / AP

Offisielt er det 2.500 amerikanske soldater i Afghanistan nå, selv om det i realiteten trolig er 1000 flere, skriver Washington Post. I tillegg er det 7000 soldater fra andre land, først og fremst fra USAs allierte i Nato.

Joe Biden 12. april 2021

Joe Biden vil ha alle USAs soldater ut av Afghanistan innen 11. september.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– Uten militært fotavtrykk

En kilde i den amerikanske administrasjonen sier til Reuters at Biden-administrasjonen vurderer truslene i Afghanistan som «håndterbare uten noe markert militært fotavtrykk» i landet.

Bidens forgjenger Donald Trump lovet tilbaketrekning innen 1. mai. Taliban har truet med å gjenoppta sine angrep på amerikanske soldater dersom USA ikke følger Trumps tidsplan.

Taliban hevder at de ikke vil delta på fredskonferanser heller.

– Fram til alle utenlandske styrker er ute av vårt hjemland, vil ikke Taliban delta på noen konferanser som skal fatte avgjørelser om Afghanistan, tvitrer talsmannen for Talibans politiske kontor i Doha.

Det er uklart om Taliban vil gjøre alvor av dette, dersom de har tiltro til Bidens tilbaketrekkingsplan, skriver Washington Post.

Bidens avgjørelse kommer etter at hans administrasjon nøye har vurdert ulike alternativer, skriver avisa.

På en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag sa talskvinne Jen Psaki at Joe Biden mener «det ikke er noen militær løsning for Afghanistan og at vi har vært der altfor lenge».

I forhandlingene mellom Taliban og den afghanske regjeringen har det vært lite framgang å spore. Afghanistans president Ashraf Ghani kom med et nytt forslag til fredsavtale i begynnelsen av april.

Tyrkia og Qatar har invitert partene til en konferanse senere i måneden, men Taliban sa tirsdag at de ikke vil delta i fredssamtaler før alle utenlandske styrker er trukket ut av landet.

Se alle NRKs artikler om Afghanistan her.

Norske og amerikanske soldater er ute på et oppdrag i Dowlatabad i Faryab-provinsen i mai 2012.

Norske og amerikanske soldater er ute på et oppdrag i Dowlatabad i Faryab-provinsen i mai 2012.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Norge kan bli ut 2021

Noen beslutning om tilbaketrekning ble ikke fattet da Natos utenriksministre møttes i mars, og Norge kunngjorde i desember at den norske styrken blir værende ut 2021, selv om USA trekker seg ut.

– USA har sagt tydelig at de skal fortsette å bidra og bistå med nødvendige støttefunksjoner, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide den gang.

Norge har i underkant av 100 spesial- og sanitetssoldater i Afghanistan.

Krigen i Afghanistan har kostet minst 100.000 afghanere livet. Norge har mistet 10 soldater. Mer enn 2000 amerikanske soldater er drept.

SISTE NYTT

Siste nytt