Hopp til innhold

Biden lover kvinnelig visepresident

Midt i korona-utbruddet møttes Joe Biden og Bernie Sanders i natt for første gang til en mann-mot-mann-debatt på CNN. Begge fridde til kvinnene.

Joe Biden og Bernie Sanders hilsen før CNNs debatt 15. mars 2020

INTET HÅNDTRYKK: Joe Biden og Bernie Sanders møttes i natt til en heftig debatt på CNN. Talerstolene var plassert seks fot fra hverandre som et smitteverntiltak, men de to hilste jovialt før debatten.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters/NTB Scanpix

Joe Biden lovte tidlig i debatten at han vil utpeke en kvinne som sin visepresidentkandidat, men han nevnte ikke navn. Sanders sa at han helte i samme retning, men uten å avgi noe løfte.

– Det finnes flere kvinner som er kvalifisert til å bli president. Jeg vil velge en kvinne som min «running mate», sa Biden.

Sanders fikk også spørsmålet, men var mer forsiktig.

– Det handler ikke bare om å nominere en kvinne, men det må være en progressiv kvinne. Jeg heller helt klart i den retningen, sa Sanders.

Kritiserte korona-håndteringen

Både Joe Biden og Bernie Sanders sa under nattas presidentkandidat-debatt på CNN at president Donald Trumps håndtering av korona-krisen er elendig. Sanders sa at mye mer aggressive og inngripende tiltak er nødvendig.

Begge sa de ville utkommandert forsvaret. Biden sa at soldater blant annet kan bygge nye sykehus.

Biden listet opp: – Ingen skal betale for helsehjelp på grunn av krisen. Ingen skal betale for medisiner på grunn av krisen. Punktum.

I en pause i debatten på CNN mellom Joe Biden og Bernie Sanders.

PAUSE I DEBATTEN: Joe Biden snakket med moderatorene i en pause i debatten, som var inndelt i flere temabolker.

Foto: Evan Vucci / AP/NTB Scanpix

Biden på offensiven

CNNs analytikere konkluderte etter debatten med at Biden hadde vært klart mer på offensiven, særlig i spørsmålet om konkrete tiltak og om korona-epidemien.

Etter debatten utdypet Sanders på CNN hva han mente om Trumps håndtering av korona-epidemien.

– Trump kommer med absurde utsagn, han undervurderer krisen, sa Sanders.

Også under debatten etterlyste han mer aggressive og inngripende tiltak, både helsemessig og hva angår økonomiske mottiltak. Der var de to kandidatene helt enige.

Sanders vil forby fracking

Debatten dekket en rekke ulike temaer i sekvenser.

Bernie Sanders annonserte under debatten at han øyeblikkelig vil forby oljeutvinningsmetoden fracking dersom han blir president i USA.

Fracking er en omstridt metode for å utvinne olje fra skifer. Metoden er svært forurensende og mistenkes for å utløse jordskjelv.

Klima var også et av de store temaene i debatten. Begge gjorde det klart at de hadde lite til overs for Trumps politikk og lovte mye større innsats.

Joe Biden og Bernie Sanders i debatt på CNN.

TEMPERATUR: Den to timer lange debatten var langt livligere enn tidligere debatter, men de to kandidatene i 70-åra kranglet også om hvem som hadde stemt for hva for mange år siden.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP/NTB Scanpix

Biden lover null deportasjoner

Biden la under debatten fram en liste over hva han ville gjøre de første 100 dagene dersom han blir president.

Han lovet at ingen innvandrere vil bli deportert fra USA de første 100 dagene dersom han får innta Det hvite hus. Det eneste unntaket er dømte kriminelle. Han lovte også at alle skal få behandlet sakene sine.

Sanders sier at dersom han blir president, vil han sørge for at «hundrevis av dommere» blir plassert langs grensa mot Mexico slik at alle asylsøkere får saken sin behandlet i tråd med folkeretten. Han lovet at ingen familier vil bli splittet.

Begge kandidatene lovet å støtte den andre, dersom de selv taper nominasjonskampen.

SISTE NYTT

Siste nytt