Trump: Over 200 demonstranter pågrepet etter opptøyer

Over 200 personer er pågrepet etter opptøyer i flere amerikanske byer den siste tiden, opplyser president Donald Trump.

Vi vil aldri gi etter for mobben, sa USAs president Donald Trump på en pressekonferanse mandag kveld.

– Vi har pågrepet et stort antall mennesker, over 200. Det vil dere få høre mer om snart, sa Trump på en pressekonferanse mandag kveld.

Han la til at alle de over 200, som er anklaget for ildspåsettelse, plyndring og for å være bråkmakere, er pågrepet i byer styrt av demokrater.

Slo tilbake mot Biden

Trump slo også tilbake mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden som tidligere mandag beskyldte Trump for å nøre opp om voldsbruken i landet gjennom sin retorikk. Presidenten sa at Biden gir moralsk støtte til vandaler.

– Volden drives fram av farlig retorikk fra venstreradikale politikere som demoniserer nasjonen og politiet vårt. Vi må la politiet vårt gjøre hva de er veldig gode på å gjøre, sa presidenten.

Trump kunngjorde også at Sikkerhetsdepartementet oppretter en felles operasjonsenhet som skal etterforske sivil ulydighet.

Amerikanske myndiheter har allerede startet arbeidet med å finkjemme store mengder videoopptak fra demonstrasjonene som har preget USA sterkt de siste månedene.

Hvem blir president i USA?

3. november velger USA mellom Donald Trump og Joe Biden. Her finner du ut hva de står for, hvem de er og de viktigste temaene for valget i 2020. 

Biden

Demokrat

Joe Biden (77 år) Barack Obamas visepresident fra 2008 til 2016. Senator. Den eldste presidentkandidaten i USAs historie.

Trump

Republikaner

Donald Trump (74 år) USAs nåværende president. Forretningsmann, milliardær og reality-kjendis. Vant mot Hillary Clinton i 2016.

Styrker

Biden

Obamas visepresident. Lang fartstid i amerikansk politikk, et kjent fjes og populær visepresident. Høy oppslutning blant minoritetsvelgere.

Trump

Sittende presidenter stiller sterkt. USAs økonomi gikk veldig bra før koronapandemien, har svært lojale og entusiastiske velgere. 

Svakheter

Biden

Vil bli USAs eldste president noensinne, hvis han vinner. Kan fremstå som udisiplinert i debatter. Lang karriere i Senatet hvor han har støttet politikk som av mange ses på som feil i dag.

Trump

Lav oppslutning hos minoritetsvelgere og kvinner. Gjentar ofte usanne påstander. Får kritikk for håndteringen av korona-pandemien og protestene mot rasisme og politivold. 

Visepresidentkandidat

Biden

Kamala Harris (55)

Ville bli demokratenes presidentkandidat. Trakk seg i desember i fjor og stilte seg bak Joe Biden i mars. Tidligere statsadvokat i California. 

Trump

Mike Pence (61)

Vært Donald Trumps visepresident i fire år. Kristenkonservativ og populær blant religiøse velgere. Tidligere guvernør i Indiana.

Gjennomsnitt meningsmålinger

Oppdatert 31.10.2020
  • Biden

    52,0 %
  • Trump

    43,3 %

Ingen mening

4,7 %Kilde: fivethirtyeight

Dette mener Trump og Biden om:

Slik fungerer valgsystemet

3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

Vippestatene avgjør valget

En vippestat er en delstat som ikke har noe klart demokratisk eller republikansk flertall. Det er disse statene som i praksis avgjør valget.
 

Antatte vippestater i årets presidentvalg:

Lista over vippestater er basert på valgresultatene de siste årene og oppdaterte meningsmålinger.

Ordliste for presidentvalget

Poststemmer

På grunn av koronapandemien, vil mange millioner amerikanere stemme ved hjelp av poststemmer.  Utfylte stemmesedler må da enten sendes inn med vanlig post, eller leveres inn i sikrede konvolutter. 180 millioner amerikanere vil kunne stemme via post. Spørsmålet er om USAs postsystem vil klare å håndtere de mange stemmene. 

Valgmenn

Selv om navnene til Donald Trump og Joe Biden står på stemmeseddelen, stemmer amerikanske velgere på valgmenn. Det er de som velger president. Til sammen skal det velges 538 valgmenn. En kandidat trenger 270 valgmenn for å få flertall – og dermed vinne presidentvalget. Antall valgmenn avhenger av antall kongressmedlemmer, som bestemmes av folketallet i delstaten, samt antall senatorer, der hver delstat har to representanter. Derfor er det mulig å vinne valget uten å ha et flertall av velgerne i ryggen, slik Trump gjorde i 2016. 

 

Rustbeltet

Rustbeltet brukes ofte for å beskrive regioner i USA som før levde godt av industri, men som nå preges av arbeidsløshet, fattigdom og fraflytting. Området går fra nordøst i USA til nord i Midtvesten. Rustbeltet går gjennom viktige vippestater som Pennsylvania, Ohio og Michigan, som Donald Trump vant i 2016.

Vi vil høre fra deg!

NRK kommer til å følge presidentvalget i USA tett i tiden fremover.
Hvilke temaer syns du vi bør skrive mer om, eller er det noe du lurer på?

Ta kontakt med meg :)

Siste nytt

Biden ut mot Trump

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, gikk hardt ut mot Trump tidligere mandag. Han fordømte volden under demonstrasjonene i USA den siste tiden, men la skylden på Trump for polariseringen han mener har utløst volden.

– Han vil ikke belyse saker, han vil øke temperaturen, og han nører opp under vold i byene våre, sa Demokratenes presidentkandidat Joe Biden om president Donald Trump i sin tale i Pittsburgh mandag.

Biden gikk samtidig hardt ut mot dem som har vært voldelige, stiftet branner og plyndret under demonstrasjonene.

– Det er ulovlig, rett og slett. Og de som gjør det, burde bli straffeforfulgt, sa han.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden talte i Pittsburgh mandag.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden talte i Pittsburgh mandag.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Skal ikke fyre opp stemningen

Presidentkandidaten fastslo at en president skal fortelle sannheten, være oppriktig og lede, ikke fyre opp stemningen.

Biden sa at Trump har sviktet på alle disse områdene i forbindelse med demonstrasjonene som har herjet USA siden George Floyd døde i Minneapolis i slutten av mai.

Det er ventet at presidenten vil slå knallhardt tilbake mot Biden, i en tale sent mandag kveld norsk tid.

Mer bråk etter skyting

I Kenosha i Wisconsin har det denne helgen vært store demonstrasjoner etter at afrikanskamerikanske Jacob Blake ble skutt og alvorlig såret av politiet. To demonstranter ble skutt og drept under demonstrasjonene, og det var også omfattende plyndring.

En Trump-støttespiller ble skutt under en demonstrasjon i Portland i Oregon, noe som gjorde at Trump på Twitter anklaget Biden for å ikke ta avstand fra dem som drev med opptøyer.

Det er varslet at president Trump skal besøke Kenosha tirsdag.

Alt om presidentvalget i USA

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt