Besteforeldre får skylden for økende fedme hos kinesiske unge

Kinesiske barn og ungdom spiser mer enn noen gang, viser ny studie. Nå får besteforeldrene skylda.

CHINA Lu Zhihao sleeps during a noon break at a kindergarten in Foshan

SLITER MED FEDME: De kinesiske barna har en dobbelt så stor sjanse for å bli overvektige når de bor hos bestemor og bestefar, viser en studie. De siste årene har fedmeproblemene hos kinesiske barn økt kraftig.

Foto: JOE TAN / Reuters

En ny studie roper varsko om kinesiske barn og ungdoms fedmeproblemer. 17 prosent av guttene og ni prosent av jentene under 19 år var overvektige i 2014.

Til sammenligning var under en prosent av barna overvektige i 1985.

Forsker: – Verste eksplosjonen av fedme noensinne

– Det er den verste eksplosjon av fedme hos barn og ungdom jeg noensinne har sett, sier Joep Perk, som er blant bidragsyterne til fedmeforskningen til BBC.

Den omfattende studien, som er publisert i European Journal of Preventive Cardiology, rapporterer om en økning i energiinntak og nedgang i fysisk aktivitet over de siste tretti årene. Det tradisjonelle kinesiske kostholdet har gradvis skiftet til en diett med høyt innhold av fett.

Samtidig er Kina det landet i verden med størst antall mennesker med BMI på over 30, som Verdens helseorganisasjon kategoriserer som fedme.

– Myndighetene må gjøre mer for å begrense markedsføringen av usunn mat, sa leder i Verdens helseorganisasjon, Margareth Chan, da hun adresserte fedmeepedemien som en global krise tidligere i år.

China Fat University Students

TRENINGSØKT: Flere kinesiske foreldre sender barna på treningscamper for å forhindre fedme. Nye studier viser at stadig flere barn og unge sliter med overvekt i Kina.

Foto: AP

Vekta øker hos bestemor og bestefar

En studie fra 2015 forklarer den usunne utviklingen med kinesiske barns forhold til besteforeldrene. Den viste at de kinesiske barna har en dobbelt så stor sjanse for å bli overvektige når de bor hos bestemor og bestefar.

Ettbarnspolitikken har sørget for at et barn ofte er alene om opperksomheten fra fire besteforeldre og to foreldre, sier Peymane Adab som står bak studien.

Hun oppgir at barn spiser flere måltider med «junk food» når de har flere omsorgspersoner.

Laster Twitter-innhold

– Besteforeldrene vil skjemme bort barna. De gir dem mat som en form for kjærlighet, sier Adab til nettavisen NPR.

Adab mener fråtstingen er misforstått kjærlighet.

– De vil sine barnebarn det beste. De har vokst opp med krig og sult og tror det er sunt å få fett på kroppen. Men når alle blir overvektige, legger man ikke merke til det lenger, sier Adab.

CHINA-HEALTH-OBESITY

SKJEMMES BORT: – Ettbarnspolitikken har sørget for at barna skjemmes bort, sier Peymane Adab. Her fra en helseundersøkelse i Tianjin.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

– Fysisk inaktivitet er alarmerende vanlig

Nå slår lederen i Verdens helseorganisasjon alarm om fedmens virkninger, og advarer om at overvekt skaper betydelig flere diabetikere.

Antall voksne som antas å leve med diabetes har nesten firedoblet seg på 35 år, ifølge organisasjonen.

– Det er en dramatisk økning av barn med fedmeproblemer i Kina. Nå må politikere begynne å vie oppmerksomhet til dette voksende problemet, sier Joep Perk.

SISTE NYTT

Siste nytt