Kan bli verste tyfon på 60 år

To personer er omkommet, ni er savnet og mer enn syv millioner mennesker er bedt om å evakuere på grunn av tyfonen Hagibis som feier inn over Japan.

En person er omkommet og mer enn 3,2 millioner mennesker er beordret evakuert på grunn av tyfonen Hagibis som feide inn over Japans kyst lørdag.

En person er omkommet og mer enn 3,2 millioner mennesker er beordret evakuert på grunn av tyfonen Hagibis som feide inn over Japans kyst lørdag.

Japanske meteorologer opplyser at tyfonens øye nådde land sørvest for Tokyo lørdag litt før klokken 19 lokal tid. Det verste av regn og vind er over for Tokyo sin del, men det er fortsatt fare for flom.

Hagibis, som betyr «hastighet» på filippinsk, reiste nord-nordvestover mot Tokyo og Nord-Japan med en hastighet på 35 kilometer i timen lørdag kveld lokal tid, ifølge Japan Meteorological Agency (JMA).

Vinden i tyfonen hadde lørdag kveld en maksimal vindstyrke på 144 kilometer i timen. De sterkeste vindkastene var opp imot 200 kilometer i timen.

Japan

Ichihara i Chiba er allerede hardt rammet av tyfonen Hagibis.

Foto: STR / AFP

To personer døde

Reuters skriver at over 60 personer er skadet som følge av tyfonen.

Flere timer før den verste delen av stormen var kommet inn over land ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo. Mannen kjørte en liten lastebil og ble sendt til sykehus etter at han ble funnet, men ble erklært død ved ankomst.

I samme område, som ble rammet av en kraftig tyfon senest i september, var strømmen gått flere steder.

Like utenfor kysten av Chiba skal det også ha inntruffet et jordskjelv, med en styrke på 5,3. Skjelvet var dypt, og det skal derfor ha forårsaket mindre skade, skriver Associated Press.

En annen mann døde etter at et jordskred ødela to hus i en by øst i landet. Flere personer skal være savnet etter skredet.

Lørdag kveld lokal tid var over syv millioner mennesker oppfordret til å evakuere fra de områdene som ventelig blir kraftigst berørt. Særlig eldre, bevegelseshemmede og foreldre med små barn er oppfordret til å forlate områdene tidlig.

Ifølge Associated Press er nærmere 17.000 politi- og militærtropper innkalt og klare for å bistå i redningsoperasjoner.

Tyfonen Hagibis

Slik ligger Hagabis lørdag kveld norsk tid.

Foto: NRK

Treffer Tokyo

Japan rammes av om lag 20 tyfoner hvert år, men myndighetene frykter at dette kan bli den verste på 60 år. I 1958 ble landet rammet av tyfonen Kanogawa, og 1200 ble meldt omkommet eller savnet.

Tyfonen Hagibis merkes allerede i Tokyo og prefekturer i området, hvor det lørdag kveld meldes om sterk vind og kraftig nedbør. Ifølge Reuters er det fare for at den lavtliggende hovedstaden vil oversvømmes ettersom tyfonen sammenfaller med høyvann.

Ifølge varslingssystemet er tyfonen den første til å være i kategorien «svært sterk» som vil treffe fastlandet rundt Tokyo siden systemet ble innført i 1991.

– Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttalte JMA.

I Tokyo bor om lag 1,5 millioner mennesker under havets nivå. Byen er spesielt utsatt for skader som følge av stormflo, ifølge direktøren for Japan Riverfront Research Senter.

– Ta alle nødvendige forbehold for å redde livet ditt

Det er ventet over en halv meter regn på 24 timer, og JMA har utstedt ekstremvarsel, det høyeste varselnivået, for noen områder i Tokyo og tolv andre prefekturer i området.

– Vær forberedt på nedbør som du aldri før har opplevd, sa byråsjef Yasushi Kajihara.

Ifølge Associated Press mener byråsjefen at områder som vanligvis er trygge for katastrofer som denne, kan vise seg å være sårbare.

– Ta alle nødvendige forbehold for å redde livet ditt, sa han.

Byråsjefen oppfordret personer som bor i nærheten av elver til å søke ly i andre etasje og oppover i solide bygninger dersom det ikke var et offisielt evakueringssenter lett tilgjengelig.

Tokyo

Forberedelsene har pågått i flere dager. Her forsøker man å forhindre at regnvannet kommer inn i butikker i Shinagawa i Tokyo.

Foto: ODD ANDERSEN

Får råd gjennom app

Linn Baardsgaard er på ferie i Japan med familien. De befinner seg i Kyoto, og har ikke blitt berørt av uværet. Siden i går har de fått informasjon fra japanske myndigheter om utviklingen.

– Vi fikk først informasjon om at uværet var på vei. Så fikk vi tekstmelding med informasjon om hvilke bydeler som ble evakuert i området.

Baardsgaard sier at det finnes en egen app i Japan med oppdateringer om naturkatastrofer. Appen heter «Safety tips». En annen app som kan være nyttig for personer som befinner seg i områder som er hardt rammet av tyfonen, er katastrofeberedskaps-appen «PocketShelter».

For personer som befinner seg i Kyoto kan hjemmesiden Kyoto travel være til hjelp.

– I tillegg har Twitterkontoen JapanSafeTravel vært veldig nyttig, sier hun.

Tyfonen, som var kategorisert «svært kraftig» lørdag kveld, hadde allerede før den traff land gitt betydelige konsekvenser.

Japans Grand Prix i Formel 1 ble utsatt, og flere store rugbykamper ble avlyst. Over 1900 fly er innstilt, og tog og T-banesystemet stengt i påvente av stormen.

Bilfabrikantene Toyota og Honda hadde stengt sine fabrikker og supermarkeder hadde tomme hyller etter at mange innbyggere hadde sikret seg med forsyninger fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt