Ny rapport: – Obama bør tiltale Bush og Cheney for tortur

WASHINGTON (NRK): I en ny rapport ber Human Rights Watch president Barack Obama om å tiltale flere i Bush-administrasjonen for bruk av tortur.

GODKJENTE TORTUR OG BØR TILTALES:

Dick Cheney og George W. Bush bør begge tiltales for kriminelle handlinger, mener Human Rights Watch

Foto: GERALD HERBERT / Ap

Nakne fanger ble lenket fast til kalde betonggulv. De fikk mat dyttet opp i endetarmen, og ble slått og utsatt for nestendrukning.

Det som foregikk i USAs hemmelige fengsler i utlandet på 2000-tallet ble beskrevet i detalj i den omfattende rapporten Senatet la fram for et år siden. Den slo fast at bruken av tortur var mer omfattende og rystende enn tidligere antatt.

Men likevel er ingen blitt etterforsket eller stilt for retten for sine handlinger.

– Obama må tørre

Nå mener Human Rights Watch det er på tide at Obama-administrasjonen våger å stille sine forgjengere til ansvar.

I en rapport som ble lagt fram i dag, skriver organisasjonen at det finnes omfattende bevis for at sentrale toppfolk i Bush-administrasjonen og ansatte i CIA brøt flere amerikanske lover i tillegg til internasjonale konvensjoner.

– Obamaadministrasjonen har fortsatt tid til å gjøre noe med dette. Å la være å stille noen til ansvar for vil gjøre det lettere for USA å bruke tortur i framtida og vanskeligere å kritisere andre land for bruk av tortur, sier direktør for Human Rights Watch Kenneth Roth.

Cheney og advokaten hans var arkitektene

Den amerikanske justisministeren Loretta Lynch bør åpne etterforskning av en rekke sentrale personer, skriver HRW i rapporten:

Blant dem er president Bush og visepresident Dick Cheney, tidligere CIA direktør George Tenet, tidligere justisminister Alberto Gonzales og tidligere utenriksminister Condoleezza Rice som var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Bush da terrorbruken var mest omfattende.

I rapporten Senatet la fram i fjor står det at president Bush først ble informert om torturmetodene i 2006.

I sin egen selvbiografi skriver imidlertid Bush at han allerede i 2002 diskuterte avhørsmetoder med CIA-direktør George Tenet og personlig godkjente dem.

Rapporten nevner tidligere visepresident Dick Cheney og hans juridiske rådgiver David Addington som de viktigste drivkreftene bak torturprogrammet.

Alt som ikke dreper var tillatt

Den tidligere CIA-agenten Glen Carle har forlatt etterretningsorganisasjonen og har latt seg intervjue i rapporten. Han var en av dem som ble bedt om å utføre torturen.

Da han spurte sine overordnede i CIA om hvor grensen for hva han kunne gjøre gikk fikk han følgende svar:

– Hvis en metode ikke fører til døden eller at vitale organer svikter, så er det ikke tortur.

– Jeg var helt rystet og spurte om sjefene mente dette alvorlig, sier Carle i en video som er lagt ut sammen med rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.