Gaddafi ber Den arabiske ligaen om å la palestinerne være

Libyas leder Muammar Gaddafi ber Den arabiske liga om å holde seg unna og la palestinerne løse sine egne problemer.

Muammar Gaddafi
Foto: MAHMUD TURKIA / AFP

- Det palestinske spørsmålet må palestinerne selv ta seg av. Araberne må holde seg utenfor. Hva har araberne gjort for palestinerne? De har kun utnyttet saken for egen interesse, sa Gaddafi til TV-kanalen Al Jazeera fredag.

Den arabiske Liga

Den arabiske ligas generalsekretær Amr Mussa (t.v), Saudi-Arabias kong Abdullah bin Abdul Aziz (midten) og den saudiarabiske utenriksministeren Saud al-Faisal.

Foto: HASSAN AMMAR / AFP

Forgjeves forsøk

Uttalelsen kommer etter at ligaen fredag besluttet å utnevne en kommisjon som skal granske de omfattende voldshandlingene på Gazastripen.

De siste ukene har egyptiske og saudiarabiske ledere forgjeves forsøkt å mekle mellom de rivaliserende gruppene i den palestinske selvstyreområdene, Hamas og Fatah.

- Mot slutten for en palestinsk stat

Saudi-Arabia som meklet fram en avtale om en samarbeidsregjering mellom Hamas og Fatah, ber nå de to gruppene om å gjenoppta samtaler.

- I dag har palestinerne vært i nærheten av å sette spikeren i kista for drømmen om en palestinsk stat. De palestinske lederne må nå returnere til dialog, sa Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal til sine arabiske kolleger.

Beslutningen ble tatt under krisesamtalene Den arabiske liga holdt i Kairo fredag, og rapporten skal være ferdig innen en måned.

I går kveld ble det kjent at sykehuspersonell jobbet på spreng for å bistå de 550 som er såret etter de blodige kampene på Gazastripen.

Blodmangel

Kampene mellom Hamas og Fatah har såret 550 palestinere og krevd livet til 116 den siste uken, opplyser Røde Kors.

- Sykehusene blir stadig overbelastet av de mange pasientene som fortsetter å strømme inn, sier Eileen Daly, koordinator ved Røde Kors.

Samtidig legger hun til at de ansatte ved sykehusene er utslitt etter å ha jobbet døgnet rundt. Ved enkelte sykehus har de ansatte vært på jobb fire dager i strekk.

- Pasientene er overmannet av sårede pasienter og det er mangel på blod og medisinsk utstyr ved sykehusene, sier Daly.

kart gaza, kart gazastripen
Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt