NRK Meny
Normal

Belgiske påtalemyndigheter: – 15 personer er pågrepet for terrorplaner

Belgiske medier skriver at terroristenes plan var å kidnappe og halshugge en kjent person.

- Avverget terrorangrep fra Syria-farere

Belgisk politi mener terrorcellen som var mål for antiterroraksjonen i Verviers torsdag, var i ferd med å begå terrorangrep i stor skala. Belgiske medier skriver at et mål var å kidnappe og halshugge en kjent politiperson, for så å spre bildene på nettet.

Foto: BRUNO FAHY / Afp

Det hevder den belgiske avisen Her laatste nieiws. Avisen siterer etterforskningskilder som sier at en video av henrettelsen skulle legges ut på nettet.

En operativ celle av returnerte Syriafarere skal ha stått bak planen.

Ifølge avisen ventet politiet i dagevis for at en person som skulle ha en ledende rolle i terrorhandlingen skulle returnere til Belgia fra Syria.

Gruppen skal også ha ønsket å ramme Belgia ved å utføre bombeangrep på politistasjoner. Det nye hovedkvarteret til det føderale politiet var et av målene.

Påtalemyndigheten vil på en pressekonferanse i Brussel i formiddag ikke kommentere om det forelå konkrete planer om halshugging som omtalt i medier, men at det var planlagt drap på politimenn.

Politiet var de antatte terroristenes mål, sier talsperson Eric Van Der Sypt.

– Det kunne vært snakk om timer, i hvert fall ikke mer enn noen få dager, før et eventuelt angrep. Dette var et viktig slag mot terror i Belgia, sier han.

Belgia vil øke beredskapen rundt politiet i og med at de var det konkrete målet for terrorplanene som er avdekket.

Eric Van der Sijpt, talsmann for påtalemyndighetene

Eric Van der Sijpt, talsmann for påtalemyndigheten ville ikke kommentere i formiddag om det foreligger bevis om konkrete planer om å halshugge noen, men bekrefter planer om å drepe politifolk.

Foto: pressekonferanse / Skjermdump

15 arrestert og våpen funnet

Påtalemyndigheten ønsker ikke å identifisere noen av de 15 arresterte personene, heller ikke de to døde. De venter på den offisielle identifikasjonen av disse to. De er temmelig sikre på hvem disse to er, og at de har vært i Syria, men at det fortsatt gjenstår etterforskningsarbeid.

De forteller at to av de 15 belgierne har blitt arrestert i Frankrike, resten i Belgia. De arresterte vil normalt sett bli fremsatt for varetekt fredag eller lørdag.

Påtalemyndigheten kan ikke bekrefte at de har fått tak i alle i gruppen, og de vil ikke kommentere med hvilke andre terroristgrupper eller nettverk de arresterte eventuelt har samarbeidet med. De setter ikke gruppen i forbindelse med angrepene i Paris eller andre antiterroraksjoner i Europa.

Flere håndvåpen, både K47 og mindre håndvåpen, ammunisjon og eksplosiver ble funnet og konfiskert i lokaler politiet hadde razziaer i torsdag natt.

Det ble også funnet politiuniformer, falske dokumenter, radioer og mobiltelefoner.

Håndvåpen enklere enn bomber

Det er beslaglagt mange håndvåpen i Belgia. Det er en trend ifølge Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

I de siste angrepene i Europa ser man at terroristene bruker mindre bomber og mer håndvåpen.

– Det så man ved skytingen mot jøder i Toulouse i 2012, skytingen i det jødiske museet i Brussel i fjor og i det brutale angrepet mot avisen Charlie Hebdo – ble alle gjennomført med håndvåpen, forteller han.

Han mener det gir terroristene mer kontroll på hvem de rammer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt