Hopp til innhold

BBC kopierer NRKs «sakte-TV»

London (NRK): Etter å ha latt seg fascinere av NRKs mange «sakte-TV»-konsepter, har den britiske kringkastingskjempen BBC bestemt seg for å vie en hel uke til "sakte" programmer.

Vrangfoss

I Telemark var det folkefest langs kanalen da NRK filmet «Telemarkskanalen minutt for minutt» i august 2012.

Foto: Stine Charlotte Lindgren

Med en blanding av gamle pauseprogrammer fra 50-tallet og nye produksjoner, håper BBC å gi publikum en avslappende fjernsynsuke. Det er kanalsjef Cassian Harrison som plukket opp ideen etter å ha sett NRKs satsinger som «Bergensbanen – minutt for minutt», 24-timers laksefiske og «Nasjonal strikkekveld».

Håper på økte seertall

Flere av «sakte-TV»-satsingene på NRK satte publikumsrekorder, etter hvert som nordmenn benket seg foran TV-apparatene for å se både togturer og Hurtigrutas ferd langs norskekysten.

– De (NRK, red.anm.) så at seertallene økte med disse programmene, sier Harrison til The Sunday Times.

Blant konseptene som er under planlegging er en direktesendt kanalbåttur i nordre Wales, knivproduksjon og et program om å lage en Windsor stol. Alle uten kommentar fra en programleder eller oppleser.

– Det har en beroligende effekt å se på dyktige håndverkere, sier han til avisen.

Leter i arkivet

På 50-tallet hadde BBC en rekke filmer som ble hentet frem ved tekniske feil eller for å fylle tid mellom programmer, slik som NRKs legendariske pausefisker. Disse skal hentes frem fra arkivet og gis et nytt liv.

Det mest berømte britiske pauseprogrammet skal være et om en pottemaker ved navn George Aubertin som lager en bolle. Andre programmer viste frem håndverk som sying eller en bonde som pløyer åkeren.

Trolig vil også den amerikanske kunstneren Andy Warhols «Empire», en åtte timer og fem minutter lange svart-hvitt film om Empire State Building fra en kveld og et stykke inn i natten, bli vist. I tillegg er en tre timer lang dokumentar om Nasjonalgalleriet planlagt vist.

– Vi leter fortsatt etter ideer, sier BBC4s kanalsjef Cassian Harrison, som for eksempel folk som sitter ved elven og fisker.

Sakte kunst

Det er ikke bare på fjernsyn briter kan følge med på ting som går sakte. På Londons Barbican Centre åpner til uken en sveitsisk installasjon hvor en kajakk dras sakte frem og tilbake gjennom et 90 meter langt lokale med et tau. Reisen tar fire minutter én vei. Ifølge museets kurator skal opplevelsen føles både meditativ og avslappende.

Endelig sendetidspunkt for BBC4s sakte-uke er ennå ikke bestemt, men trolig vil det skje i juni.

SISTE NYTT

Siste nytt