Hopp til innhold

Slik lager Kjetil radio

Når Kjetil Lillesæter tok over radioprogrammet Salmer til alle tider på NRK P1 var det på en betingelse. Han ville la andre bestemme musikken.

Intervjusituasjon radio

I dag er det Eric James Anderson som er invitert inn i studioet hos NRK Møre og Romsdal i Ålesund. Eric er blikkenslager og musiker og bor i Ålesund. Det er ikke hver dag han er i radioen og han er spent.

Eric James Anderson

RADIO: Eric James Anderson intervjues i programmet Salmer til alle tider på NRK P1.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Jeg syns dette er svært spennende. I forberedelsene ble jeg nødt til å gå gjennom livet mitt på en måte. Det har jeg aldri gjort slik før, musikalsk mener jeg, sier norskamerikaneren.

Eric forteller Kjetil om noen av de sangene som betyr mest for ham og om hvorfor de gjør det. Siden han er vokst opp med nært kontakt til en Luthersk kirke i hjembyen Minneapolis i Minnesota i USA, er det gospelmusikk som ligger hans hjerte nærmest.

Høylytt

Musikken runger bak døren til det lille radiostudioet og journalister og fotografer som haster forbi i andre tanker smiler og vinker inn til de to der inne. Det er musikk av Jessy Dixon singers som spilles på full guffe. Og Eric og Kjetil synger med av full hals.

Full guffe i studio

SANGER: Eric James Anderson har sunget hele livet. Han klarer ikke tie stille når musikken strømmer ut i studio.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Eric forteller Kjetil om den gangen han fikk synge med selveste Jessy Dixon. Eric valgte sangen "Amazing grace" fordi han kunne den på rams, men når han sto på scena med Dixon var det helt blankt.

– Jeg husket plutselig ikke en strofe, det var skikkelig pinlig, minnes Eric. Jessy Dixon sang så linje for linje inn i øret på den vettskremte gjesteartisten.

– Han hadde sikkert opplevd folk like starstrucked som meg før, ler Eric James Anderson.

Eric har et bilde fra seansen der Jessy Dixon står med hånden hevet over Erics hode, mens den unge sangeren synger med lukkede øyner. Det er et minne som gjør at musikk av Jessy Dixon singers må med i programmet, syns Eric.

Populært program

Tradisjonsrike Salmer til alle tider har mange faste lyttere på NRK P1 og NRK P1+, og den tidligere programlederen Helge Gudmundsen satte gjennom år sitt preg på programmet. Lillesæter brukte uttrykket: Å hoppe etter Wirkola i starten. Likevel våget han å endre konseptet.

– Jeg kan ikke konkurrere med Helge på kunnskap og derfor legger jeg stor vekt på å reise rundt for å spørre folk om deres salme­ønske, og jeg vil finne ut hva denne salmen har betydd for dem og hvorfor, sier Lillesæter.

På denne måten blir det ofte personlige historier som ender opp i radioen. Det syns Kjetil er spennende og han hevder alle har et forhold til salmer og religiøs musikk, enten de er religiøse eller ikke.

Kjetil Lillesæter

JOURNALISTEN: Etter intervjuet starter Kjetil Lillesæter på den mest tidkrevende delen, redigeringa.

Foto: PÅl Kristian Lindseth / NRK

– Selv er jeg vel nærmest agnostiker, sier Kjetil Lillesæter, som likevel lar seg berøre av tekster og toner i denne typen musikk. Mens vi pakker sammen understreker Kjetil at folk som ønsker å bli med i programmet bare kan ta kontakt, for det finnes like mange historier som mennesker, hevder han.

– Når kommer dette på radioen? spør dagens gjest hos Kjetil Lillesæter.

Eric James Anderson får beskjed om at programmet han er med i trolig blir sendt litt seinere i vår.

– Du får slå på NRK P1 på søndager kl. 22:03 fremover og følge med, ler den blide programlederen i Salmer til alle tider.