Hopp til innhold

Barn i tiårsalderen kriger mot IS

Flere av militsgruppene som direkte eller indirekte samarbeider med den internasjonale koalisjonen i kampen mot IS, bruker barn i krigføringen.

Irak barn

En ung gutt blir velsignet av en imam før han skal ut i kamp mot IS i den irakiske byen Tikrit. Bildet er tatt i mars i år og guttens alder er ikke kjent.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

– Vi har blitt bedt om å forsvare nasjonen. Jeg er ikke redd. Brødrene mine kjemper jo ved siden av meg, sier Asam Riad til nyhetsbyrået AP.

Han er ikke mer enn 15 år gammel, men er likevel klar for å gå til krig mot ekstremistgruppen Den islamske stat (IS) i Irak. Nå trener han sammen med sjiamuslimske militsgrupper i en leir utenfor Bagdad.

Han er ikke alene. Etter at en høytstående sjiamuslimsk åndelig leder oppfordret elever helt ned i barneskolealder til å bruke sommerferien til å forberede seg til krig mot IS-ekstremistene, har hundrevis av barn helt nede i tiårsalderen strømmet til treningsleire over hele Irak.

Vil ofre livet for Irak

AP har nylig besøkt en leir med 200 kadetter der over halvparten var under 18 år. Mange av dem fortalte at de hadde planer om å snart reise til frontlinjen.

– Jeg håper jeg snart er ferdig med treningen slik at jeg kan slutte meg til min far og bror som kjemper i fronten. Jeg vil ofre livet for å gjøre Irak til et trygt land, forteller 15 år gamle Jaafar Osama til nyhetsbyrået.

Den amerikanskledede koalisjonen som gjennomfører luftangrep mot IS-posisjoner i Irak og Syria samarbeider ikke direkte med de sjiamuslimske militsgruppene i Irak. Det gjør imidlertid den irakiske regjeringshæren som igjen blir trent av USA og mottar milliarder i militær støtte fra amerikanerne.

Ung gutt

En ung gutt har vervet seg til en av de sjiamuslimske militsene som kjemper mot IS. Guttens alder er ikke kjent.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

USA bekymret

Bruken av barnesoldater er problematisk for den internasjonale koalisjonen og spesielt for USA.

En lov fra 2008 sier at USA ikke kan gi noen som helst form for militær støtte til regjeringer som benytter seg av barnesoldater eller støtter militser som gjør det.

Ifølge AP sier den amerikanske ambassaden i Bagdad at «vi er veldig bekymret for påstandene om at militsgruppene benytter seg av barnesoldater i krigen mot IS. At de har fordømt praksisen over hele verden og vil fortsette å gjøre det».

Også kurdiske styrker bruker barn

Det er riktignok ikke bare det sjiamuslimske gruppene som bruker barn i sin krigføring mot IS-ekstremistene. Også kurdiske militsgrupper fortsetter å rekruttere mindreårige, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

YPG

Soldater fra den kurdiske militsen YPG. I følge menneskerettighetsgruppen HRW er minst 59 barn rekruttert til militsen bare det siste året.

Foto: STRINGER / Reuters

I en rapport legger organisasjonen frem på at de kurdiske militsgruppene YPG og YPJ som kjemper i Syria har rekruttert minst 59 barn som soldater i løpet av det siste året. Ti av dem var under 15 år.

De kurdiske gruppene har vært de mest effektive bakkestyrkene i kampen mot IS i Syria og mottar luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen.

I juni 2014 lovet de at alle barnesoldater skulle utelukkes fra kamphandlinger i løpet av en måned.

YPG sier i en skriftlig uttalelse til HRW at de har «betydelige utfordringer med å stanse bruken av barnesoldater på grunn av den pågående konflikten i landet» og at de har hatt noen «noen enketilfeller» med bruk av barnesoldater det seneste året.

SISTE NYTT

Siste nytt