Hopp til innhold

Ban Ki-moon om generalmajor Kristin Lund: – Dette er en spesiell dag

NEW YORK (NRK) – Kristin Lund lager FN-historie i dag, sa generalsekretær da han utnevnte generalmajor Kristin Lund til sjef for FN-styrkene på Kypros i dag. Hun er den første kvinnen som blir øverstkommanderende for soldater i FN-tjeneste.

Ki Moon og Lund

HISTORISK UTNEVNELSE: Kristin Lund ble offisielt utnevnt som generalmajor av FNs generalsekretær Ban Ki-moon i FNs hovedkvarter mandag kveld. Norske Kristin Lund skal lede FN-styrken på Kypros og er den første kvinnen noensinne med denne tittelen.

Foto: STAN HONDA / Afp

For første gang i historien blir en kvinne utnevnt til sjef for soldater i FN-tjeneste. Det var en stolt og ydmyk Kristin Lund som møtte NRK mandag. Hun skal lede FN- styrken på Kypros som fortsatt bærer preg av Tyrkias invasjon for over 40 år siden.

– Hun sprenger glasstaket

Fns generalsekretær Ban Ki-moon var i strålende humør da han mottok Kristin Lund øverst i FN-bygningen i ettermiddag.

Det var satt opp talerstol med mikrofon, slik at begge kunne uttale seg. Det er slett ikke vanlig praksis når han mottar internasjonale gjester.

– I de 66 årene FN har holdt på med fredsbevarende operasjoner har vi hatt en rekke mannlig øverstkommanderende, men Kristin Lund sprenger i dag glasstaket ved å bli den første kvinnen i en slik stilling. Operasjonen på Kypros blir den første i verden med dobbelt kvinnelig ledelse, sa generalsekretæren.

Amerikanske Lisa Buttenheim leder nemlig den sivile delen av FN-operasjonen.

Lisa Kypros

I MIDTEN AV DE STRIDENDE: Amerikaneren Lisa Buttenheim leder den sivile delen av FN-operasjonen på Kypros. Her poserer hun i buffersonen som separerer den internasjonalt anerkjente sørlige delen av øya fra det tyrkisk-okkuperte nord. Hun står mellom Kypros president Nicos Anastasiades (til høyre) og den tyrkiskkypriotiske lederen Dervis Eroglu.

Foto: STAVROS IOANNIDES / Afp

Lang erfaring

Ban Ki-moon la vekt på Kristin Lunds lange erfaring med internasjonale operasjoner da han begrunnet utnevnelsen.

– Den går helt tilbake til 1986, da hun var utstasjonert med FN i Libanon. Jeg har ofte funnet at den beste til jobben er en kvinne, sa FNs generalsekretær.

Ban Ki-moon tror flere kvinner vil ta lignende lederstillinger i fremtiden.

– Dette er bare en begynnelse, jeg tror ikke vi må vente i 66 år til før neste kvinnelige øverstkommanderende. Tusen takk, avsluttet Ki Moon på norsk henvendt til generalmajor Lund.

– Jeg har lenge ønsket meg en slik jobb, kvitterte hun.

Langvarig konflikt uten løsning

Den demilitariserte, FN-kontrollerte sonen på Kypros ble opprettet i 1974, etter at Tyrkia hadde invadert deler av øya. Buffersonen er rundt 180 kilometer lang, men bredden varierer fra noen få meter til sju kilometer.

En av oppgavene er å sørge for «lov og orden» i denne sonen, slik at folk der kan leve tilnærmet normalt.

I generalsekretærens siste rapport , datert desember 2013, går det fram at det stadig stikkes kjepper i hjulene for FN-patruljering i byen Nicosia, der sonen er som smalest.

Det er fortsatt få mennesker og lite varer som krysser gjennom buffersonen fra det tyrkisk-kontrollerte nord til det gresk-kontrollerte sør. Halvparten av dem som forsvant i krigshandlingene i 1974 er ennå ikke funnet, og svært mange av dem som er funnet er ennå ikke identifisert.

FN-styrken blir også hindret i sitt arbeide med å rydde minefelt som fortsatt ligger der, 40 år etter krigshandlingene.

Det er mer enn nok å ta fatt på når generalmajor Lund tiltrer rundt 10. august.

Kambodjanske mineryddere på Kypros

RYDDER MINER: Minerydding er en av FN-styrkens oppgaver. Minene stammer fra krigshandlingene for 40 år siden. På bildet jobber mineeksperter fra Kambodsja i den FN-kontrollerte buffersonen.

Foto: ANDREAS MANOLIS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt