Hopp til innhold

Netanyahu vil kjempe mot sanksjoner

USA skal planlegge å innføre sanksjoner mot det israelske militæret, ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet Axios. Israels statsminister reagerer på planene.

Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil kjempe mot eventuelle sanksjoner mot det israelske militæret.

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Amerikanerne kan komme til å sanksjonere en israelsk bataljon som opererer på den Israel-okkuperte Vestbredden. Årsaken skal være brudd på menneskerettighetene mot palestinere, skriver internasjonale medier som siterer Axios.

I skyggen av Gaza-krigen har volden på Vestbredden økt kraftig. Flere hundre palestinere er drept i angrep fra både ulovlige bosettere og i raid fra det israelske militæret på Vestbredden siden oktober i fjor.

Men de fleste av hendelsene det her er snakk skal ha skjedd før Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober i fjor. Volden på Vestbredden var allerede økende med både palestinske opprør og angrep, samt vold fra bosetternes side.

Israel

Den israelske militære enheten Netzah Yehuda skal være i fokus for anklager om menneskerettighetsbrudd.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

I sentrum for anklagene mot det israelske militæret står Netzah Yehuda-bataljonen.

Israel sier bataljonen er en aktiv kampenhet som opererer innenfor internasjonal lover, og at de ikke er kjent med anklagene, men at de etterforsker alle uvanlige hendelser.

– Hvis noen tror de kan sanksjonere en israelsk militær enhet, så vil jeg kjempe mot dem med all min kraft, sier israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Nye sanksjoner

Før helgen la USA fram nye sanksjoner mot de ulovlige bosettere på Vestbredden som er involvert i vold mot palestinere. Det blir sett på som nok et tegn på at amerikanerne er frustrert over Benjamin Netanyahus israelske regjering som er avhengig av støtte fra partier som støtter de væpnede bosetterne.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
35.984
Siste uke:
422
Israel
1485
Sist oppdatert: 27.5.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

USAs utenriksminister skal være fast bestemt på å gjøre noe med anklagene om at Israel bryter en amerikansk lov som forbyr militæret å gi støtte til individer eller grupper som bryter menneskerettighetene.

Israel har bedt USAs utenriksminister Antony Blinken revurdere saken.

Les også Forskere: – Vi kan trekke et lettelsens sukk i dag

J6idj0XzaOU

Militær støttepakke

Lørdag ble en militær støttepakke til Israel godkjent i Representantenes hus.

Pakken er på 13 milliarder dollar. Støtten skal brukes til Israels krigføring mot Hamas på Gazastripen, og til å styrke det israelske luftforsvarssystemet Iron Dome.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener den amerikanske militærstøtten viser sterk støtte til Israel og at den «forsvarer den vestlige sivilisasjon».

SISTE NYTT

Siste nytt