Fengselsansatte mishandlet og torturerte barn – nå krever statsministeren svar

Tortur av innsatte på et ungdomsfengsel har sjokkert befolkningen i Australia. Nå krever statsminister Malcolm Turnbull svar.

Gutt mishandles ved ungdomsfengsel i Australia

Når en gutt skulle bli flyttet til et annet fengslet ble han festet fast til en stol og fikk en sekk over hodet i to timer. Nå etterforskes forholdene hos kriminalomsorgen i den nordlige delstaten i Australia.

Foto: SUPPLIED, FOUR CORNERS / Epa

Australias statsminister har bedt om en nasjonal etterforskning etter TV-dokumentaren som viser at fengselsvaktene ved et ungdomsfengsel mishandlet de innsatte guttene.

TV-programmet Four Corner som blir vist på den australske TV-kanalen ABC News viste i går dokumentaren som har skapt store reaksjoner over hele Australia.

Dokumentaren viser bruk av tortur og mishandling av de innsatte ved ungdomsfengslene i den nordlige delstaten av Australias kriminalomsorg, skriver BBC.

Brukte tåregass på ungdommer

Dokumentaren viser blant annet hvordan minst seks gutter ble mishandlet og torturert for to år siden ved ungdomsfengslet Don Dale Centre, nord i Australia.

Bruken av tåregass ved ungdomsfengselet i 2014 kom etter flere måneder med anspent stemning, gjentatte rømninger og flere mindre hendelser ved ungdomsfengslet.

Ifølge TV-kanalen har både barn og ansatte ved fengselet beskrevet bruk av isolasjon som straff ved ungdomsfengselet.

Situasjonen ved fengselet blir av en tidligere ansatt beskrevet som «en tikkende bombe», skriver ABC News.

Turnbull: – Sjokkert

Statsminister Malcolm Turnbull fortalte etter dokumentaren ble vist på australsk fjernsyn at behandlingen av ungdommer i ungdomsfengsler må etterforskes nøye.

– Som mange andre australiere er jeg sjokkert og forferdet etter å ha sett bildene av mishandlingen ved Don Dale, sa Turnbull skriver BBC.

Nå krever Australias statsminister at delstaten skal etterforskes etter avsløringene.

– Vi vil komme til bunns i hva som har skjedd her. Vi skal finne ut hvorfor forholdene ved Don Dale ikke ble kjent tidligere, sa statsminister Turnbull.

Australias statsminister Malcolm Turnbull fra talerstolen

Det var en sjokkert Malcolm Turnbull som kommenterte dokumentaren som viser mishandlingen ved et ungdomsfengsel i det nordlige delstaten i Australia.

Foto: STRINGER / Reuters

– En svært utfordrende jobb

Adam Giles, som er ansvarlig for den nordlige delstaten av Australias kriminalomsorg, sier han ble sjokkert og kvalm av å se dokumentaren.

– Et samfunn blir dømt etter hvordan det behandler sine barn. Det er veldig alvorlig det dokumentaren til ABC viser, sa Giles.

Han støttet likevel de ansatte til kriminalomsorgen nord i Australia.

– De har en svært utfordrende og vanskelig jobb, som ikke mange ønsker, sa lederen for kriminalomsorgen nord i Australia.

Sammenligner forholdene med Guantánamo

Guantanamo Bay, Cuba

Advokaten John Lawrence sammenligner forholdene ved ungdomsfengselet med forholdene ved fengselet på Guantánamo hvor en rekke mistenkte terrorister blir holdt.

Foto: Marc Serota / Reuters

Reaksjonene har vært sterke etter dokumentaren som viser mishandlingen og torturen ved Don Dale. Advokaten John Lawrence sammenligner forholdene til torturen som har blitt brukt på Guantánamo Bay.

– Vi ser barn som er lenket med håndjern til stoler, og dette skjer i Australia i 2016, kommenterte Lawrence til ABC News.

Menneskerettighetskommissær i Australia Gillian Triggs har gått hardt ut etter avsløringene til ABC.

– Dette er ekstremt urovekkende å se. Aldri før har jeg sett noe lignende, aldri har jeg sett barn bli behandlet på denne måten, sier Triggs til ABC News.

SISTE NYTT

Siste nytt