Normal

Assange talte fra balkongen igjen

Seks måneder etter at Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, talte han igjen fra balkongen.

Assange markerte seks måneder i husarrest fra balkongen ved Ecuadors ambassade i London.

Assange markerte seks måneder i husarrest

Julian Assange

Julian Assange på balkongen i Ecuadors ambassade i august.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Mange tilhengere hadde møtt opp utenfor ambassaden for å høre hva Wikileaks-grunnleggeren hadde å si.

Tilhengere ropte erklæringer til fordel for Assange, som vil bli arrestert dersom han forlater ambassaden.

– Folk spør om hva som gir meg håp. Vel svaret er her, sa Assange og pekte mot de fremmøtte som ventet utenfor ambassaden.

Assange snakket videre om ytringsfrihet og viktigheten av å fortsette arbeidet til Wikileaks.

– Selv om min frihet er begrenset, kan jeg i det minste uttrykke meg, i motsetning til de journalistene som sitter fengslet, sa Assange og ramset opp en rekke navn på fengslede varslere. Blant andre Bradley Manning, som sitter fengslet i USA.

Innvilget asyl i Ecuador

Da Assange holdt en lignende markering fra balkongen i august, var det mye oppstyr i forkant. Det var første gang han snakket til pressen etter at han søkte tilflukt, og britiske myndigheter sa de ville pågripe ham dersom han satte så mye som en fot utenfor ambassaden.

Assange benyttet anledningen til å takke for støtten fra Ecuador. Ecuador innvilget Wikileaks-grunnleggeren politisk asyl tre dager før talen.

Han har søkt tilflukt i Ecuador sin ambassade for å unngå utlevering til Sverige, der han er beskyldes for seksuelle overgrep, men har nå sittet i frivillig husarrest i ambassaden siden august.

I en melding på Twitter skriver organisasjonen at Assange vil holde en markering etter seks måneders opphold ved ambassaden.

Lungesykdom

Forrige måned sa Ecuadors ambassadør til Storbritannia at hun er bekymret for helsetilstanden til Assange.

– Han har en kronisk lungesykdom som kan bli verre når som helst. Ecuador dekker medisinkostnadene hans og en lege er innom regelmessig for å sjekke helsetilstanden hans, sa ambassadør Ana Alban.

Ecuador har bedt britene om å garantere at Assange kan bli fraktet til sykehus hvis det trengs, og få vende tilbake til ambassaden med flyktningstatus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt