Hopp til innhold

Åpner verdens største vertikale gård

Et gammelt stålverk i USA er bygget om til et lokale som skal dyrke matplanter og grønnsaker uten jord og naturlig sollys i 12 etasjer. Norsk energirådgiver er skeptisk.

New Jersey

Selskapet Aerofarms holder nå på å renovere et gammelt stålverk i New Jersey for å lage verdens største vertikale gård. Anlegget skal åpnes i september og skal produsere mer enn 907 tonn mat hvert år.

Foto: Mel Evans / Ap

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

Hyller med grønne planter springer ut inne i et tidligere industribygg i byen Newark i delstaten New Jersey i USA.

Aerofarms er et av flere selskaper som nå utvikler nye metoder for helårig, innendørs matproduksjon i ubrukte bygg i byer.

De bygger landbruk i høyden.

– Det vi gjør er at vi får plantene til å tenke at dette er et godt miljø, at det er på tide å gro, sier David Rosenberg, administrerende direktør i AeroFarms, ifølge Chicago Tribune.

Målet deres er å produsere mat året rundt, uavhengig av vær og sollys. Vertikalt landbruk skal ifølge produsenten være et alternativ til tradisjonelt landbruk og kan løse utfordringer knyttet til tørke, frost og lite nedbør som bøndene opplever ute på jordene i distriktet.

New Jersey

Et amerikansk selskap holder på å bygge det som skal være verdens største kommersielle vertikale gård i et gammelt stålverk i Jerseys største by. Her vokser grønnkål og brønnkarse.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Gror dobbelt så fort

Lokalet er hele 14.000 kvadratmeter og skal romme 12 «etasjer» med vertikalvoksende grønnsaker. Målet er å produsere 907 tonn mat hvert år.

Og Aerofarms mener de bruker 95 prosent mindre vann til å dyrke planter, bruker halvparten så mye gjødsel, samt at de slipper å bruke plantevernmidler og ugressmidler.

Rosenberg sier at de klarer å få planter til å gro dobbelt så fort her inne som i åpent landskap. Gården kommer til å være tilgjengelig for lokale medlemmer som ønsker å kjøpe varene og det er planlagt å selge maten til lokale grønnsaksforhandlere.

– Høyt karbonutslipp

Kritikere mener at denne typen produksjon ikke er miljøvennlig fordi det kunstige lyset bruker en betydelig mengde energi som fører til et høyt karbonutslipp.

– Hvis vi bestemte oss for å dyrke alle amerikanske grønnsaker i dette gårdsystemet, ville vi, etter min kalkulering, måttet bygge titusener av skyskrapere på størrelse med Empire State Building, sier Stan Cox, forskningskoordinator ved et landbruksinstitutt som er for bærekraftig landbruk.

– Istedet for å bruke sollys som vi alltid har gjort for å dyrke mat, bruker vertikale gårder kunstig lys som må genereres av et kraftverk eller lignende, med strøm fra et kraftverk, som er unødvendig bruk av drivstoff som igjen fører til karbonutslipp, sier han.

Han mener at istedet for å flytte matproduksjonen til større byer, må landets store arealer med udyrket mark gjøres mer bærekraftig.

Planter i kunstig belysning

Frøplanter spirer i en vertikal seng under LED-lamper i en tidligere paintball-hall i New Jersey.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Skeptisk til landbruk i høyden

Energirådgiver Anders Sand i Norsk Gartnerforbund er enig i Cox' kritikk.

​– Når du skal opp i etasjer og etablerte rom uten naturlig lys, må man basere seg på elektrisk lys. Da mener jeg det er lite fornuftig med 12 etasjer, det blir ekstremt varmt og man må ha store kjøleanlegg for å kjøle ned rommet. Energien koster, og man må bruke mye energi på å bli kvitt den, sier Sand.

Anders Sand

Ander Sand, energirådgiver i Norsk Gartnerforbund. Sand sier det er stor interesse for veksthus og energiproblematikk i Norge. Med mulige klimaendringer trenger landet veksthus for å beskytte mot ekstreme værforhold.

Foto: Norsk Gartnerforbund

Å bygge drivhus i høyden er noe svenskene har planlagt å gjøre i Linköping. Det indiansk-svenske selskapet Plantagon samarbeider med Sweco om et 17 etasjers bygg som vil gi 4 mål dyrkbart areal. Byggestart er planlagt i høst. Det har blitt gjort forsøk på lignende løsninger i Norge, som har mislyktes, sier Sand.

– I fagmiljøene er det en viss reservasjon fordi vi har hatt tilfeller historisk som ikke har fungert. De fleste gartnere vet at når de slår på lyset i egne veksthus, blir det stort sett varmt nok. Når man blir konfrontert med at man skal ha 12 ganger så mye energi inn, blir det 11 ganger for mye energi. De spør seg hvordan i all verden man skal bli kvitt all denne varmen.

– Jeg tror at små lokale veksthus i en etasje rundt i byer på tak av ulike typer bygg kan komme som et supplement. Men arealmessig tror jeg de store volumene kommer til å bli produsert i veksthus i årene framover, som i dag i Rogaland, Jæren, og Lier, sier Sand.

New Jersey

LED-lamper, bestemte temperaturer og tilsatte næringsstoffer gjør at matplanter kan vokse inne i en tidligere paint ball-hall som er omgjort til en vertikal gård i New Jersey.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt