Hopp til innhold

Löfven: – Jeg er klar til å danne en ny regjering

STOCKHOLM (NRK.no): Socialdemokraternas leder Stefan Löfven varsler natt til mandag at han vil starte arbeidet med å skaffe Sverige en ny regjering.

Stefan Löfvens tale

TAKKET FOR STØTTEN: Socialdemokraternas leder Stefan Löfven blir ny statsminister i Sverige. Se hans tale til valgvaken her.

  • Alliansen går av – de rødgrønne er valgets vinnere.
  • Socialdemokraterna åpner for samarbeid med borgerlig side.
  • Sverigedemokraterna tredje største parti.
  • Reinfeldt trekker seg som partileder.

– Moderaternas måte å styre Sverige på har fått stryk. Svenskene har snudd ryggen til troen på at skattekutt og privatisering er svaret på alt. Svenskene har krevet en forandring, og de skal få en forandring.

Klokken er litt over midnatt, og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven holder sin seierstale i Stockholm.

Om lag 40 minutter tidligere kunngjorde statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna at han mandag vil levere sin avskjedssøknad som statsminister. Han varslet samtidig at han kommer til å trekke seg som partileder.

Hyllet av sine egne

Da Stefan Löfven talte til sine støttespillere ved midatt ble han tatt imot som en helt. Hos Socialdemokraternas valgvake på Waterfront hotell i Stockholm sto jubelen i taket. Folk klemte hverandre og ropte av glede.

– Takk skal dere ha, takk kjære dere. Det er dere som har gjort dette mulig, sa han til applaus og takkfaste rop fra salen.

Klokken 00.40 viser SVTs opptellinger at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet har en oppslutning på 43,8 prosent mot Alliansens 39,3.

Her varsler Reinfeldt sin avgang. Artikkelen fortsetter etter videoen:

Reinfeldt går av

Socialdemokraterna har kun et lite forsprang på Alliansen, og ingen av blokkene har flertall. Sverige går dermed en usikker parlamentarisk situasjon i møte.

Selv om Socialdemokraternas leder Stefan Löfven etter alle solemerker blir Sveriges nye statsminister, er det ikke klart hvem han tar med seg i regjering.

partiledere

LYKKE TIL: Arbeiderpartiets Raymond Johansen ønsket Socialdemokraternas leder Stefan Löfven lykke til da han ankom valgvaken i 19-tiden søndag kveld.

Foto: Jonas Ekströmer/ TT / NTB scanpix

Svenske analytikere har før valget sagt at det mest sannsynlige er at Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner regjering, mens Vänsterpartiet blir støtteparti i Riksdagen.

I sin tale bekreftet Löfven at han ville starte samtaler med Miljöpartiet, men han sa samtidig at han ville strekke ut en hånd «til alle demokratiske partier».

– Vi kommer til å ha et bra samarbeid med Vänsterpartiet, og Folkpartiet og Centerpartiet. Vi strekker ut en hånd, sa han til SVT rett etter talen.

– Jeg snakker ikke nødvendigvis om ministerposter, men om samarbeidet i Riksdagen, understreker han samtidig.

Partiet har god trening i å sitte i mindretallsregjeringer, men de svenske sosialdemokratene har ikke ledet en koalisjonsregjering siden 1950-tallet.

De store partiene taper

Det er først og fremst Moderaternas nedgang som sikrer den rødgrønne seieren. Partiet ligger på en oppslutning på rundt 23 prosent, en nedgang på nærmere sju prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

Socialdemokraterna styrker seg ikke særlig sammenlignet med valget i 2010, da de fikk en oppslutning på 30,6. De har nå 31,3 prosent av stemmene, og valgvinnerne går bare marginalt fram sammenlignet med det som for fire år siden ble kalt et katastrofevalg for partiet.

Alliansens partileder går over et gangfelt

GÅR AV: Alliansen, som består av Moderaterna, Folkpartiet , Kristdemokraterna og Centerpartiet, hadde allerede på forhånd varslet at de ville gå av dersom den rødgrønne blokken blir større.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix

Vänsterpartiet står også nærmest på stedet hvil med en oppslutning på 5,7 prosent. Partileder Jonas Sjöstedt innrømmer at han er skuffet.

– Ballen ligger nå hos Stefan Löfven. Vi ønsker å bli en del av en rødgrønn regjering, men vi vil ikke være en del av en regjering med borgerlige partier, sier han til SVT sent søndag kveld.

På spørsmål om han kan se for seg rollen som et støtteparti til en regjering som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, svarer han:

– Vi har ingen planer om å felle en slik regjering, men først må vi se hva slags regjering vi får.

SD størst grunn til å juble

Arbeiderpartiets Raymond Johansen, som deltar på valgvaken til Socialdemokraterna, tror uansett utfall at Löfven som statsminister vil gjennomføre sosialdemokratisk politikk.

– Han vil sørge for flere jobber, og reversere den gigantiske privatiseringen vi har sett i Sverige de siste åtte årene, sier han til NRK.

Tidligere i kveld så det ut til at Feministisk initiativ (Fi) skulle komme inn i Riksdagen, men partiet ligger nå under sperregrensen.

Det er Sverigedemokraterna (SD) som er valgets store vinner. Partiet er nå Sveriges tredje største, og ligger an til å få en oppslutning på tretten prosent.

Men de andre partiene har allerede varslet at de vil fortsette isoleringen av det innvandringskritiske partiet.

– 87 prosent av det svenske folket har ikke stemt på dem. De skal ikke få noen vippeposisjon. Det blir ikke noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterna, sa Löfven til SVT natt til mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt