Hopp til innhold

Apatiske velgere i Israel

"Italienske tilstander" gjør at mange israelere er lite inspirerte foran valget i morgen.

En valgkampmedarbeider for Likud-partiet

En valgkampmedarbeider for Likud-partiet tar en pust i bakken. Valget går av stabelen i morgen.

Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS

I Israel er det en del velgere som mener at valgkampen har vært lite inspirende, preget av mangel på saker og uklare politikere.

Før valget var det mange som ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på .

Les: Kaotisk politisk landskap i Israel

- Merker ikke noe til valgkampen

Mange velgere har ikke vært interessert i valgkampen, mener den svenske journalisten Catrin Orrestad

Mange velgere har ikke vært interessert i valgkampen, mener den svenske journalisten Catrin Orrestad

Foto: Knut Erik Holm / NRK

- Mange velgere er mer eller mindre apatiske, og oppgitte, hvis de ikke engasjerer seg på høyresiden. Mange steder har folk ikke merket noe av valgkampen i det hele tatt, sier Catrin Orrestad, svensk journalist bosatt i Tel Aviv til utenriksreporter Knut Erik Holm i Tel Aviv.

- En årsak er at sikkerhet er den eneste altoverskyggende saken etter Gaza-krigen. I tillegg kommer at folk er lei av at det stadig holdes nye valg. Det er nesten ”italienske tilstander”. De mange korrupsjonsskandalene i landet har også gjort skeptiske, mener hun.

- De flytende velgerne

Vi rusler langs en gate i et kafe- og butikkstrøk i Tel Aviv og møter flere som viser seg å være ganske oppgitt.

- Vi er de flytende velgerne. Vi vet ennå ikke hva vi skal stemme på. Vi skal stemme, men er bare dårlige alternativer, sier en eldre kvinne og hennes datter, som triller på en vogn med datteren sin oppi.

Lederne for de politiske partiene er latterlige. De bryr seg bare om sine egne interesser, og ikke om hva folk mener. Jeg har tidligere stemt på Arbeiderpartiet, det skal jeg aldri gjøre mer. Det vi trenger, er en Obama.

Jesha Sevlinski

Han sitter på kafe sammen med en kamerat og har heller ikke bestemt seg, men det blir helt sikkert et parti på venstresiden.

- Fremstår som like

Tzipi Livni, partileder i Kadima.

Tzipi Livni, partileder i Kadima.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP

- Jeg kommer ikke til å stemme i det hele tatt. Ingen av partiene fortjener min stemme, sier eiendomsmekler Tamir Hakir, som heller vil ta seg en fridag fra jobben på valgdagen. .

- Den viktigste årsaken til at en del har mistet interessen er at de store partiene egentlig framstår som ganske like. Han som utgjør den store forskjellen er lederen for Israel Beiteinu ("Israel Vårt Hjem"), Avigdor Lieberman, mener kommentator i avisa Ha'aretz, Gideon Levy.

Lieberman tar blant annet til orde for å kaste israelske palestinere ut av landet. Ifølge Levy er det ille at Lieberman har legitimert hatske følelser mot de arabiske innbyggerne, og skapt økt spenning mellom folkegruppene.

Lieberman har steget jevnt og trutt på meningsmålingene, og partiet hans kan ende opp som det tredje største, etter Likud og Kadima, men foran Arbeiderpartiet. Men også avstanden mellom Benjamin Netanyahus Likud og Tzipi Livnis Kadima har krympet på meningsmålingene.


- Forhandlingene må i gang igjen

Benjamin "Bibi" Netanyahu

Benjamin 'Bibi'Netanyahu, leder Likud-partiet,

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / AP

I de kommende koalisjonsforhandlingene er Lieberman jokeren alle de andre må forholde seg til. Noen ny regjering vil trolig ikke bli klar på mange uker.

Andre velgere NRK møter på gata eller på kafe sier de er opptatt av at forhandlinger med palestinerne må komme igang igjen. Vi er nødt til å få en løsning sammen palestinerne, sier en mann som ikke vil oppgi navnet sitt.

Han støtter Kadima-partiets Tzipi Livni, fordi han mener hun - som utenriksminister - vil vise best evner til å forholde seg til andre land.

- Jeg har savnet mer diskusjon om økonomien i landet, og om hvordan vi israelere forholder oss til hverandre, mener lærer Iris Bellek, som også vil stemme på Kadima.

NRKs taxisjåfør Jehuda Hershman er også Livni-velger, fordi han mener at hun er dyktig, og fordi han mener hun må få en sjanse til å bli statsminister. To av de andre frontfigurene, Benjamin Netanyahu og Arbeiderpartiets Ehud Barak, har begge erfaring fra den rollen. Hershman mener også det er en uting med nye valg altfor ofte. Hvordan skal for eksempel utlandet forholde seg til stadig skiftende statsministre, spør han.

SISTE NYTT

Siste nytt