NRK Meny
Normal

Begravde den tredje broren

Det var den 29. august 2009. Været i Washington DC var så varmt og fuktig som det kan være en sen augustdag. Jeg skulle dekke begravelsen til senator Edward «Ted» Kennedy på æreskirkegården Arlington rett over brua fra District of Columbia til nabostaten Virginia.

 Edward Kennedy gravlegges

Edward Kennedy gravlegges på æreskirkegården Arlington 29. august 2009.

Foto: Paul J. Richards / AFP

Sersjantmajor Woodrow English

Sersjantmajor Woodrow English spilte 'Taps' i solnedgangen da Edward Kennedy ble gravlagt i på æreskirkegården Arlington 29. august 2009.

Foto: Richard A. Lipski / AFP

Tidligere på dagen hadde det vært stor bisettelse i hjembyen Boston. Kisten ble så fløyet til Washington for at den yngste Kennedy-broren skulle få hvile sammen med sine brødre.

Det er møtt frem flust med folk langs begravelsesruten. Det er mer enn svette i den fuktige varmen som gjør ansiktene våte. En eldre dame jeg snakker med får opp igjen hele Kennedy-familiens tragiske historie.

«Se bare hvor mye Ted fikk utrettet i Kongressen – han var en brobygger av de sjeldne. Tenk om vi hadde fått beholde John og Robert. Tenk hva de hadde kunnet utrette hvis de bare hadde fått leve!»

Når begravelsesfølget kommer til inngangen til Arlington-kirkegården, der jeg og en rekke andre står, går det et sukk gjennom mengden. Som om en æra er over – og det er den vel også.

Hadde mistet pappa'n sin

Nesten femti år tidligere kom nyheten fra Dallas, Texas. Jeg fikk ikke vite om drapet på John F Kennedy den dagen det skjedde.

For jeg var 11 år gammel og hadde lagt meg da meldingene begynte å strømme inn.

Men jeg husker at mamma så rar ut dagen etter, og jeg spurte hva som var galt. Ifølge mamma begynte jeg å gråte. Mest fordi Caroline og lille John-John hadde mistet pappa’n sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kennedy-brødrene i 1963

De tre Kennedy-brødrene på toppen av sin makt, 23. august 1963. Fra venstre: Justisminister Robert F. Kennedy, senator Edward M. Kennedy og president John F. Kennedy. Tre måneder senere var John død og fem år senere var også Robert skutt og drept.

Foto: AP

Slukte aviser, radio og svart-hvitt-TV

For den amerikanske presidentfamilien var kjent, også for en norsk 11-åring.

President John F. Kennedy med barna

President John F. Kennedy med barna Caroline (i midten) og John Jr. (t.h.) i Det ovale kontor i oktober 1962.

Foto: White House, File / AP

Hjemme hadde vi billedbladet NÅ og en gang i uken fikk jeg Allers eller Norsk Ukeblad av bestemor.

Og der var det stor interesse for den unge familien som hadde flyttet inn i Det hvite hus. En familie så helt annerledes enn familiene som hadde bodd der før.

Den vakre Jacqueline Bouvier Kennedy, den søte Caroline og lille John jr. som en gang iblant fikk leke på Det ovale kontor.

Så i de neste dagene slukte jeg aviser, og fulgte med i radio og på svart-hvitt-TV’n som familien til min store glede nettopp hadde anskaffet.

Jeg så bilkortesjen i det øyeblikket skuddet falt.

Jeg så Jackie komme ut av flyet fra Dallas, Texas med blod på drakten.

Jeg husker lille John-John som gjorde honnør ved farens båre.

Og så er det sikkert mye jeg tror jeg husker, men som jeg har sett om igjen opp gjennom årene.

Ligger sammen med brødrene

Kennedy-gravene

Gravene til president John F. Kennedy (øverst) og hans kone Jacqueline Bouvier Kennedy på æreskirkegården Arlington.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Den varme augustkvelden i 2009 kommer alle tankene tilbake. Begravelsen av yngstebror Ted Kennedy skjer på Arlington-kirkegården.

Der skal han hvile sammen med brødrene John og Robert. Robert, som ble myrdet i 1968, ligger i en skråning.

Et enkelt hvitt kors markerer selve graven, sammen med en enkelt stein. Cirka 30 meter fra Robert legger de Ted. Og ikke mange meterne unna ligger den graven som har vært der lengst.

Graven som det har vært valfartet til siden 1963. Her ligger John F. Kennedy, sammen med Jackie, som døde i 1994. Her brenner den evige flamme, for en president som aldri fikk fullført jobben sin.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt