Angela Merkel stiller til gjenvalg

Tysklands forbundskansler Angela Merkel stiller til gjenvalg neste år. Hun regner med at det blir en tøff og vanskelig valgkamp.

Angela Merkel

Angela Merkel sier hun har tenkt «uendelig lenge» på om hun skulle stille igjen. Men nå har hun bestemt seg.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

Holger Rauser

Holger Rauser mener Merkel er en bedre kandidat enn de andre partilederne.

Foto: Reuters

– Jeg er beredt til å fortsette å tjene Tyskland, sa Merkel på en pressekonferanse søndag kveld.

Det kom ikke som en overraskelse. På ettermiddagen søndag sa kilder i partiet til nyhetsbyrået DPA at Merkel igjen ønsker å lede valgkampen for kristeligdemokratene, CDU.

– En vanskelig valgkamp

Hun sa videre at landet og partiet hadde gitt henne mye og at hun ønsket å gi tilbake, selv om det kan bli en valgkamp som ikke blir enkel.

– Dette blir et av de vanskeligste valgene, vi kommer til å oppleve protester fra både høyre og venstre, sa hun med tanke på blant annet flyktningkrisen. Og hun la til:

– Jeg vil kjempe for våre verdier og vårt levesett.

Angela Merkel ble Tysklands første kvinnelige forbundskansler i 2005, og nå går hun for en fjerde periode. Hvis hun vinner, tangerer hun Helmut Kohls etterkrigsrekord som regjeringssjef i 16 år.

På gatene i Berlin ble nyheten tatt relativt godt imot. De fleste nyhetsbyrået Reuters snakket med syns det er bra at Merkel går for nok en periode.

– Hun har en viss autoritet. Og synspunktene hennes på økonomi og politikk er bra for Europa. De andre partilederne har ikke den samme forståelsen, mener Holger Rauser.

Blir utfordret fra høyre

Eckehard Mennicker

Eckehard Mennicker er ikke glad for at Merkel stiller igjen. Han mener to perioder bør være nok og at en ny leder bør få sjansen nå.

Foto: Reuters

Merkel vokste opp i det tidligere Øst-Tyskland og blir ofte kalt «Verdens mektigste kvinne». I en meningsmåling svarte nylig 60 prosent av de spurte at de ønsker at hun skal fortsette.

Manfred Güllner, som leder meningsmålingsinstituttet Forsa, sier hun er en stabil pilar for mange.

– Folket har en følelse av at hun forsvarer landets interesser på en bra måte, sier han til nyhetsbyrået AP.

I løpet av det siste året har Merkel stått overfor store utfordringer og blitt kritisert for sin håndtering av flyktningkrisen i Europa. Det høyrepopulistiske partiet AfD er ventet å ta en betydelig del av plassene i nasjonalforsamlingen i valget neste år. I Merkels hjemstat Mecklenburg-Vorpommern gjorde AfD et langt bedre valg enn CDU i delstatsvalget.

SISTE NYTT

Siste nytt