Hopp til innhold

Dette er Tysklands høyrepopulister

«Alternativ for Tyskland» kan appellere til de samme som stemte for brexit og Trump. – Et parti for dem som opplever seg som sosiale tapere, sier tysklandskjenner.

GERMANY-AFD/ISLAM

Mot til Tyskland står det på valgplakaten til Alternativ for Tyskland. Partiets ledere Joerg Meuthen og Frauke Petry er likestilte ledere i det innvandringskritiske partiet.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Alternativ for Tyskland (AfD) ble dannet i 2013 ved å stille spørsmål om tysk EU-medlemskap. Siden har de alliert seg med krefter i Pegida-bevegelsen, og fikk en kraftig oppsving under flyktningkrisen.

Angela Merkel

Forbundskansler Angela Merkel

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Spenningen stiger til om de vil kunne utfordre "Mutti" når tyskerne går til valg høsten 2017.

– Partiet fyller det politiske rommet man finner i alle europeiske land. Det ligger langt til høyre og er skeptisk til innvandring og EU, sier Sten Inge Jørgensen, utenriksjournalist i Morgenbladet og forfatter av boka «Tyskland stiger frem».

Nasjonal Front i Frankrike, Sverige-demokratene og Sannfinnene stiller seg i rekken av søsterpartier.

Representert i halvparten av tyske delstater

Merkel tapte et sviende og symbolsk nederlag og mot partiet i sin egen hjemstat Mecklenburg-Vorpommern i år, da AfD fikk større oppslutning enn kristendemokratene, med henholdsvis 20,8 og 19 prosent.

Alternativ for Tyskland er allerede innvalgt i åtte av Tysklands 16 delstatsforsamlinger, og i en meningsmåling gjort for TV-kanalen ARD ville de fått rekordhøye 16 prosent av stemmene ved et nasjonalvalg.

– Tyske valgforskere har studert AfD-fenomenet og gjort dybdeintervjuer av tusenvis av velgere. De har kommet frem til at tre av fire av dem som stemmer AfD ikke er enige partiets program, men mener det kommer altfor mange flyktninger til landet, sier Jørgensen.

Vil beskytte grensene, om nødvendig med våpen

Ifølge valgprogrammet til partiet har «islam ingen plass i Tyskland», og partileder Frauke Petry sjokkerte, da hun i et intervju med Mannheimer Morgen uttalte at «politi må bruke våpen om nødvendig» for å forhindre at immigranter tar seg inn i landet.

– Ingen politimann vil skyte på en flyktning, men våpen bør være en siste løsning, sa Petry.

Sten Inge Jørgensen mener at de regjerende partiene i Tyskland, sosialdemokratene og kristendemokratene, har tatt signalene fra ytterste høyre fløy på alvor.

– Tysk politikk responderer. En ny innstrømning på millioner av flyktninger vil neppe skje igjen, det har også Angela Merkel tatt selvkritikk på – at man ikke hadde koordinert godt nok på europeisk nivå, sier Jørgensen.

– Et parti for dem som opplever seg som sosiale tapere

Brexit og valget av Donald Trump som USAs president har overrasket en hel verden, og seierne tilskrives velgere, som vil gjøre opprør mot den politiske eliten. Spørsmålet er om det samme kan være i ferd med å skje i Tyskland.

– Nå likner AfD mer og mer på et parti for dem som oppfatter seg som sosiale tapere. Det er en grunn til at de har mye større oppslutning i østlige delstater i Tyskland enn i vestlige, sier Jørgensen.

– Kan Alternativ for Tyskland ta makten fra Angela Merkel, dersom hun stiller i 2017?

– Nei, det er helt utenkelig. Partiet får nok ikke mer enn 15 prosent, og det er ingen som vil samarbeide med dem, sier Jørgensen

Vil Angela Merkel stille til fjerde runde?

I de nærmeste dagene og ukene er det ventet at Angela Merkel vil fortelle om hun vil stille til valg som forbundskansler en fjerde periode.

Jørgensen tror hun kommer til å vinne sin fjerde periode i mangel på andre sterke politiske ledere i Tyskland.

Politisk kommentator i Süddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius er ikke like sikker.

– Dette er ene og alene Angela Merkels beslutning. Selv ikke rådgiverne hennes vet hva hun vil bestemme seg for, men alt peker i den retning.

SISTE NYTT

Siste nytt