Amnesty: Norge bryter menneskerettighetene

Regjeringens flyktningpolitikk får Amnesty til å beskylde Norge for å undergrave menneskerettighetene.

Netherlands Europe Migrants

DEMONSTRERER: Her holder Amnesty en aksjon for å minne europeiske statsledere om at menneskerettighetene er viktigere enn gjenvalg.

Foto: Peter Dejong / Ap

I sin årsrapport som kom ut i dag, skriver Amnesty International at den internasjonale beskyttelsen av menneskerettighetene er i ferd med å rakne, og at institusjonene som skal beskytte dem, også er truet.

Rapporten peker på at det store antallet flyktninger har ført til at land som tidligere har stått i spissen for menneskerettighetene, nå setter disse til side.

Anklager Norge

Det siste året har FN anklaget Norge for å bryte flyktningkonvensjonen. Og i rapporten til Amnesty står det at Norge i stadig større grad tar del i å undergrave menneskerettighetene.

Egenæs

ADVARER: John Peder Egenæs mener Norge nå bryter med sin lange tradisjon som eksempel innen menneskerettigheter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Stikk i strid med vår stolte tradisjon som menneskerettighetsforkjemper, velger nå den norske regjeringen å tolke våre internasjonale forpliktelser som anbefalinger, og ikke bindende retningslinjer, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs

Egenæs sier at det er grunn til å være bekymret, når man nå sår tvil om de absolutte verdiene Norge har navigert etter siden annen verdenskrig, slik han mener norske myndigheter nå gjør.

– Menneskerettighetene og de internasjonale forpliktelsene våre har i vår historie vært i ryggmargen hos norske politikere, men nå presenteres disse nærmest som radikale holdninger, noe vi selvsagt syns er urovekkende, sier Egenæs.

Beskyttelsen av menneskerettighetene er i ferd med å rakne, ifølge Amnesty

Vi foretar våre egne vurderinger

Statssekretær Marit Berger Røsland

Uenig med Amnesty

Listhaug

FÅR KRITIKK: Både FN og Amnesty mener at Sylvi Listhaug ignorerer Norges menneskerettighets-forpliktelser.

Amnesty sier at mye av grunnen for at det stadig begås flere menneskerettighetsbrudd, er at noen vestlige regjeringer nå undergraver institusjoner som FN og Den Internasjonale Straffedomstolen.

Statssekretær Marit Berger Røsland sier til NRK at den Norske regjeringen er uenig med FN og Amnesty International. Hun svarer at regjeringen legger sine egne vurderinger av menneskerettighetene til grunn for den nåværende praksisen.

– Vi forholder oss til de rettslige vurderingene vi har gjort. Og det er ingen holdepunkter for at Amnesty eller andre har rett i sin tolkning, svarer statssekretæren for Sylvi Listhaug.

 : EasyTrack -> [TITLE] I Iintervju Berger Amnesty UTDRAG TIL NETT

70 års arbeid truet

Generalsekretær i Amnesty International, Salil Shetty, frykter at mer enn 70 år med hardt arbeid og menneskelig fremgang nå er truet.

Han kritiserer også EU for å ha gjort for lite for de mange flyktningene som er kommet til Europa.

– Europa står overfor et stort antall migranter som flykter fra krig i Midtøsten. Men med over 500 millioner innbyggere og som den rikeste verdensdelen, har ikke EU vært i stand til å løse dette på en måte som respekterer menneskerettighetene, sier generalsekretær Shetty.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt