NRK Meny
Normal

Amnesty krever gransking

Amnesty International krever en uavhengig gransking av hvor mange sivile som er blitt drept i kamphandlinger i Sri Lanka.

Sri Lanka
Foto: STR / REUTERS

Kravet kommer i kjølvannet av en artikkel i den britiske avisen The Times der det hevdes at minst 20.000 sivile ble drept i krigens siste uker fram til 17. mai.

- FN er klar over omfang

Artikkelen hevder at ledelsen i FN er klar over det høye tallet på drepte og Amnesty krever og at FN kommer gå rut med sine estimater på antall drepte.

Sri Lanka sivile

Sivile på flukt i Sri Lanka

Foto: HO / REUTERS

Påstandene i avisen baserer seg nemlig på en konfidensiell FN-rapport. I rapporten får bombardementet fra den srilankiske regjeringshæren skylden for de sivile tapene.

– Artikkelen i The Times understreker behovet for en gransking, og FN burde gjøre alt for å finne ut sannheten om blodbadet på Sri Lanka, sier Amnestys Asia-direktør Sam Zarifi.

Myndighetene nekter

Den srilankiske regjeringen har nektet FNs menneskerettighetsråd innreise til de nordøstlige delene av øystaten der kampene har pågått. Menneskerettighetsrådet ønsket å samle informasjon om påståtte krigsforbrytelser.

Regjeringen nekter også for at de sivile tapene er på nivå med det som kommer fram i The Times.

Amnesty får stadig inn rapporter på at brudd på menneskerettigheter fortsatt pågår på Sri Lanka, der 280.000 internt fordrevne holdes inne i leire.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt