Amerikanske soldater i aksjon i Somalia

USA gjennomførte mandag en militæraksjon rettet mot den islamistiske opprørsgruppen Al-Shabaab i Somalia. Målet var gruppens leder Ahmed Abdi Godane.

Folk returnerer til byen Bulomarer

Folk som hadde forlatt byen Bulomarer da den ble styrt av Al-Shabab, returnerer etter at den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater har gjenerobret byen, 31. august, 2014. Somaliske regjeringsstyrker og AU-soldater har bekjempet Al-Shabab med en militær offensiv kalt 'Indian Ocean' med formål å drive Al-Shabab fra deres skjulesteder i de sørlige delene av Afrikas horn.

Foto: Tobin Jones / Ap

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at det ble gjennomført en militæraksjon, men vil foreløpig ikke si mer om operasjonen.

– Amerikanerne gjennomførte et omfattende luftangrep rettet mot al-Shabaabs øverste ledere, deriblant Abu-Zubayr, sier Abdukadir Mohamed Nur, guvernøren i Nedre Shabell-regionen.

Abu-Zubayr er et mye brukt navn på al-Shabaabs øverstkommanderende Ahmed Abdi Godane, som står på USAs liste over verdens åtte mest ettersøkte terrorister.

Søndag ble over ti mennesker drept da Al-Shabaab angrep et etterretningshovedkvarter i den somaliske hovedstaden Mogadishu. Opprørernes mål er å styrte regjeringen i landet.

Kjemper mot Al-Shabaab

Minst 14 personer ble drept i kamper mellom sikkerhetsstyrker og opprørere i Somalias hovedstad Mogadishu i midten av august, ifølge politiet.

Regjeringen i landet forsøker med støtte fra styrker fra Den afrikanske union (AU) å kjempe mot den militante islamistiske gruppen Al-Shabaab.

– Styrkene angrep en mektig krigsherre i et forsøk på å avvæpne ham, opplyser sikkerhetskilder.

Regjeringsstyrkene opplyser at de fikk kontroll etter flere timers kamp.

AUs tropper har så langt ikke klart å få overtaket på Al-Shabaab, noe som kan komme av dårlig samarbeid med den midlertidige regjeringen i landet.

Opprørsgruppen kjemper for islamsk styre og innføring av sharialovgivning, og den har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep utenfor Somalia de siste årene.

Tidligere i sommer angrep Al-Shabaab presidentpalasset. I februar startet opprørerne et tilsvarende angrep, også da uten å få tak i presidenten.

Fredsbevarende styrker i gatene i Bulamareer

Beboere gå langs en gate i Bulomarer, i Nedre Shabelle-regionen i Somalia, 31. august 2014. Afrikanske fredsbevarende soldater og somaliske styrker gjenerobret den sørlige byen Bulomarer fra islamistiske al Shabaab-opprørerne på lørdag, noe som tok dem et skritt nærmere opprørernes høyborg i Barawe, sa militære ledere. Angrepet var en del av den andre fasen av en offensiv lansert tidligere i år for å drive opprørerne ut av byene som de har fortsatt å ha makten over etter at de mistet kontrollen over hovedstaden Mogadishu i 2011.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Trenger støtte for å unngå sultkatastrofe

Konfliktrammede Somalia nærmer seg en ny sultkatastrofe. FN ba i august giverland bidra med penger for å unngå hungersnød.

Den andre sultkatastrofen på tre år kan avverges, mener FNs nødhjelpskoordinator for Somalia, Philippe Lazzarini.

– Bare år etter sultkatastrofen hvor vi sa «aldri igjen», utfolder det seg en ny katastrofe foran oss, sier han.

Lazzarini sier at situasjonen med stadig mer feilernæring og mangel på mat ligner den man sto overfor før sultkatastrofen i Somalia i 2011, da nesten 260.000 mennesker døde.

– Det vil være moralsk vanskelig å unnskylde og akseptere at en ny krise av slikt omfang utfolder seg, sier han.


Stadig nye angrep

Den afrikanske fredsstyrken AMISOM har 22.000 soldater i landet, men fredsstyrken har så langt ikke klart å forhindre de stadige og omfattende angrep og voldshandlinger den militante islamistgruppen Al-Shabaab står bak.

Regjeringen forsøker å gjenreise landet etter over to tiår med borgerkrig, som brøt ut da diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i et kupp i 1991. Men Al-Shabaab kjemper mot den midlertidige regjeringen, og har som mål å få kontroll over hele landet.

Al-Shabaab mistet kontrollen over hovedstaden Mogadishu i 2011, men har infiltrert flere nye områder i Somalia og gjennomfører angrep i alle deler av landet.

Somalia med Mogadishu

SISTE NYTT

Siste nytt