Amerikanske medier: Trump ville sparke Mueller i juni

Ifølge The New York Times ville Donald Trump sparke spesialetterforsker Robert Mueller i juni, men trakk seg da en rådgiver truet med å gå av. Selv avviser presidenten hendelsen.

Robert Mueller og Donald Trump

Donald Trump skal ifølge anonyme kilder ha ment at Robert Mueller var inhabil, skriver New York Times.

Foto: Saul Loeb Brendan Smialowski / AFP

Fire anonyme kilder skal ha fått beskjed om at Trump planlagte å sparke spesialetterforsker Robert Mueller, og disse siteres torsdag av både The New York Times, Fox News og Politico.

Mueller, som har ansvaret for Russland-granskingen, skal ha fått vite om episoden i løpet av de siste månedene, ettersom hans etterforskere har intervjuet flere tjenestemenn i Det hvite hus.

Laster Twitter-innhold

Trump: – Fake news, folkens

Dette er første gang det er kjent at Trump har forsøkt å sparke en spesialetterforsker.

Saken ble først kjent i sommer, men Det hvite hus avviste fort at Trump hadde intensjoner om å sparke Mueller.

Ifølge to av de anonyme kildene, skal Trump ha pekt på tre interessekonflikter han mente diskvalifiserte Mueller til å lede etterforskningen.

Presidenten skal ha startet med å påpeke en konflikt om avgifter på Trump National Golf Club i Sterling, som hadde drevet Mueller, som var FBI-sjef på den tiden, til å måtte trekke sitt medlemskap.

Trump skal også ha argumentert for at Mueller var inhabil, der han nylig jobbet for advokatfirmaet som representerte presidentens svigersønn Jared Kushner.

Til slutt avsluttet Trump med å si at Mueller hadde stilt til intervju for å overta stillingen som FBI-sjef dagen før han ble utnevnt til spesialetterforsker.

Trump deltar nå på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits.

Her skal han ha avvist at han har beordret Mueller sparket.

– Fake news, folkens. Fake news. En typisk falsk New York Times-sak, sa han fredag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Truet med å si opp

Etter at Trump hadde beordret Mueller sparket, nektet rådgiver Donald F. McGahn å kontakte justisdepartementet for å avskjedige Mueller.

McGahn sa heller at han ville si opp, sier kildene til den amerikanske avisen.

Dette skal ha gjort at Trump til slutt trakk ordren tilbake.

FILE PHOTO: Don McGahn, lawyer and Trump advisor, exits following a meeting of Donald Trump's national finance team in New York

VILLE SI OPP: Trumps rådgiver Donald F. McGahn var redd for at å sparke Mueller ville forårsake katastrofale konsekvenser for Trump.

Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Rådgiveren skal ha uttalt at avskjedigelsen ville få «katastrofale konsekvenser» for Trumps presidentskap, og var redd for at handlingen ville vekke mistanke om at Det hvite hus forsøkte å hindre Russland-etterforskningen, skriver The Washington Post.

McGahn, en republikansk finansadvokat i Washington som også lenge tjente den føderale valgkommisjonen, var toppadvokat under president Trumps valgkampanje.

Han har siden vært involvert i nesten alle større beslutninger som Trump har tatt, som å blant annet sparke den tidligere FBI-sjefen James Comey. Comey blir nå gransket av Mueller.

Kildene ønsker ikke å bli identifisert med tanke på at de snakker om en pågående etterforskning.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt