Hopp til innhold

Amerikanske byer saksøker oljeselskaper for klimaendringer

San Francisco og Oakland går til sak mot fem av verdens største oljeselskaper og krever milliarder i erstatning for kostnader som klimaendringer vil påføre de to byene.

Golden Gate-broen

Golden Gate-broen ved inngangen til San Francisco-bukten, der både San Francisco og Oakland ligger. En oversikt fra Geology.Com viser at havstigning kan føre til at store områder blir oversvømt.

Foto: EZRA SHAW / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Representanter for de to byene anklager Chevron, Exxon, Royal Dutch Shell, BP og Conoco Phillips for å være ansvarlige for klimaendringer som vil koste byene milliarder av kroner, skriver The Hill.

– Disse selskapene visste at klimaendringer på grunn av fossilt drivstoff var reelle, de visste at det skyldtes deres produkter og de løy for å skjule den kunnskapen for å beskytte sine astronomiske inntekter, sa advokat for Oakland by, Barbara Parker, da søksmålet ble kunngjort.

Saksøkerne sammmenlignet oljeselskapenes oppførsel med hvordan tobakksindustrien gjennom flere tiår solgte sigaretter til tross for at de kjente til helserisikoene.

- Selskapene har i årevis tjent godt mens de visste at de satte våre byer i fare. I stedet for å være ærlige, kopierte de oppførselen til tobakksindustrien, sier San Franciscos advokat, Dennis Herrera.

De startet en desinformasjons-kampanje til mange millioner dollar for å benekte å diskreditere det som selv deres egne forskere visste: At global oppvarming er virkelig og at deres produkter er en stor del av problemet.

San Franciscos advokat, Dennis Herrera, om oljeindustrien / The Independent

Enorme summer

De to byene bak søksmålet, San Francisco og Oakland, ligger på hver sin side av San Francisco-bukten, et område som allerede har opplevd stigende havoverflate på grunn av klimaendringer.

En rapport fra 2014 viser ifølge lokalavisen East Bay Times at flyplassen i Oakland er sårbar for havstigning.

Myndighetene frykter også at økende havnivå vil føre til problemer med kloakkutslipp og at kloakk kan oversvømme lavtliggende områder.

Dennis Herrera

Byens San Franciscos advokat Dennis Herrera står bak søksmålet sammen med sin kollega fra Oakland, Barbara Parker.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

I San Francisco planlegger myndighetene å bruke 500 millioner dollar – rundt fire milliarder kroner – på å sikre dikene som beskytter bydelen Embarcadero.

Ifølge søksmålet er offentlig eiendom for 80 milliarder og privat eiendom for over 300 milliarder kroner truet av havstiging.

– Skadene har bare begynt å ramme våre byer og det kommer bare til å bli verre, sier Oaklands, Barbara Parker.

En oversikt fra Geology.com viser hvordan store områder vil bli oversvømt ved havstingning

Bydelen Embarcadero i San Francisco

Bydelen Embarcadero i San Francisco står i fare for å bli oversvømt på grunn av klimaendringer.

Foto: Staff / REUTERS

Avviser søksmålene

Oljeselskapene avviser søksmålene og sier at de er grunnløse og ikke er konstruktive.

– Kravene i disse søksmålene er grunnløse. Vi vil forsvare oss kraftig mot dem, sier Exxon-talsmann Scott Silvestri.

Chevron sier for sin del at de ønsker muligheter for å bekjempe klimaendringer velkommen, men at byenes søksmål ikke er konstruktive.

– Reduksjon av klimagasser er et globalt tema som trenger globalt engasjement og handling. Hvis dette søksmålet fortsetter vil det bare tjene særinteresser på bekostning av mer omfattende politiske og økonomiske hensyn, skriver Chevron i en pressemelding.

Rettssak i Norge

California er ikke det eneste steder der man går rettens vei for å kjempe mot klimaendringer.

13. november i år starter Norges første klimarettssak der Greenpeace og Natur og Ungdom mener lisenstildelingen i Barentshavet er i strid med Grunnloven og Parisavtalen.

De mener Grunnlovens paragraf 112 ble brutt da nye områder i Barentshavet ble åpnet for olje- og gassvirksomhet i 23. konsesjonsrunde.

Den såkalte miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt