Bruker offentlige henrettelser for å skremme iranere

Aldri tidligere har så mange blitt henrettet i Iran som i fjor. Over 800 mennesker kan ha blitt hengt i 2012, mange av dem fra bruer og heisekraner. Nå frykter menneskerettighetsorganisasjoner flere henrettelser frem mot presidentvalget i juni.

Mohammad Ali Sarvari like før han blir hengt i Iran

Muhammad Ali Sarvari ble i januar i år hengt fra en heisekran i Teheran etter å ha blitt dømt for «brudd mot Gud» såkalt moharebeh-kriminalitet.

Foto: Amir Pourmand / Ap

Mahmood Amiry-Moghaddam

Mahmood Amiry-Moghaddam legger frem nye tall som viser at antallet henrettelser i Ian er mye høyere enn først rapportert.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Dette er et nervøst regime som vil sende et klart budskap til folket om at de er i stand til å gjøre hva som helst og som ikke frykter vestlige reaksjoner, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til NRK.


Han er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av organisasjonen Iran Human Rights (IHR).

Mørketall

I en ny rapport, som blir offentliggjort like etter påske, har de gått gjennom alle de offisielle tallene i tillegg hentet inn informasjon fra uavhengige kilder og fått tilgang til flere hundre rapporter om hemmelige henrettelser i iranske fengsel, men dette viser ikke hele bildet.

– Det er viktig å huske på at det i Iran ikke er lov for menneskerettighetsgrupper å arbeide fritt, og vi har ikke kilder i alle fengslene. Derfor tror vi tallene er mye større enn de 580 henrettelsene vi har fått bekreftet.

For i tillegg til de 580 som offisielt er bekreftet har IHF fått rapporter om ytterligere 240 mennesker som skal ha blitt henrettet i 2013. Totalt kan 820 mennesker ha blitt henrettet. Noe som fører Iran til topps på statistikken over antall henrettede per innbygger.

– Strammer grepet og sprer frykt

De fleste av fjorårets henrettelse skjedde siste halvdel av året og denne trenden har fortsatt i år. Bare i årets to første måneder har 20 mennesker blitt hengt i det strengt religiøse landet.

Tilskuerer til en offentlig henrettelse i Iran

I januar i år var flere tusen, deriblant mange barn, til stede da to menn ble henrettet i Teheran.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

De fleste av disse blir henrettet for brudd på landets narkotikalovgivning, men ifølge IHR er det i stor grad snakk om regimekritikere, og mange av disse henrettelsene foregår offentlig og foran et stort publikum, deriblant mange barn.

– Det har vært en kraftig økning siden forrige presidentvalg, og myndighetene forsøker å få flest mulig til å se henrettelsene. I tillegg så spres bildene gjennom de offisielle nyhetsbyråene. Det er liten tvil om at dette gjøres for å spre frykt og de vet godt hva slags effekt dette har på folket, sier Amiry-Moghaddam.

Hva er reaksjonene på disse straffemetodene i Iran?

– Dette er jo også en form for tortur. For mange av disse menneskene dras opp med heisekraner og det tar flere minutter før de dør. Så kombinasjonen av tortur og henrettelser har en veldig sterk virkning. Vi mener at det er på denne måten regimet holder seg ved makten, og de får folk til å føle seg maktesløse.

15 minutter lange rettssaker

Den nye bølgen av skjulte henrettelser skal ha startet i oktober i fjor i fengselet Vakilabad. Før den tid hadde det vært et opphold i henrettelser som følge av internasjonale reaksjoner, ifølge IHR.

Tre menn like før de blir henrettet i Iran

Mange av henrettelsene i Iran skjer offentlig og fra for eksempel bruer. Som her der tre menn står på taket til en buss i januar i fjor.

Foto: IHR

– Siden oktober i fjor har det vært utført henrettelser onsdager og søndager. Noen ganger tre ganger i uken. Hver gang er minst ti mennesker hengt, heter det i rapporten fra IHR.

Ved to anledninger, i november og i desember, ble henholdsvis 35 og 55 fanger henrettet, ifølge IHR, som sier gruppen har opplysningene fra sikre kilder.

– Henrettelsene skjer under fullstendig hemmelighold. Den raskeste utførelsen i fjor var på bare fem uker fra forbrytelsen fant sted til henrettelsen var utført. Vi vet også om mange tilfeller der de tiltalte ikke har tilgang til advokat og rettssaker som bare har vart i et kvarter. Så regimet markerer med all tydelighet at de vil og kan gjøre hva som helst og ingen kan stanse dem.

I juni er det på ny presidentvalg i Iran og det er ventet at regimet vil stramme grepet ytterligere frem til da.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt