Hopp til innhold

Ambassadøren følger kokain-saken

Norges ambassadør til Argentina reiser til Cochabamba for å følge rettssaken mot de tre norske kvinnene som er tiltalt for å smugle 22,5 kilo kokain.

Norske kvinner arrestert i Bolivia
Foto: Arild Vik / NRK

Ambassadør Nils Haugstveit

Nils Haugstveit, Norges ambassadør til Argentina.

Foto: Den norske ambassaden i Argentina

– Gjør som i Kongo-saken

Norges ambassadør til Argentina, Nils Haugstveit, er tilstede i rettssalen når saken mot de tre norske kvinnene begynner på fredag.

Utenriksdepartementet opplyser overfor NRK.no at UD vil være representert fra ambassaden i Argentina, men at det ikke nødvendigvis vil være ambassadør Haugstveit som vil være der hele tiden.

Og akkurat som i Kongo vurderer UD hele tiden sin tilstedeværelse, opplyser departementet til NRK.no. Det er dermed ikke sikkert at Norge vil ha en offisiell representant i Cochabamba så lenge rettssaken pågår.

En av kvinnene fri mot kausjon

Fredag starter rettssaken mot de tre kvinnene, som ble stanset på flyplassen Jorge Wilsterman i Cochabamba med over 20 kilo kokain i bagasjen.

Den ene av nordmennene, en 19 år gammel kvinne fra Lillesand i Aust-Agder, ble sluppet fri mot en kausjon på 200 000 kroner i oktober i år, men siden den bolivianske påtalemyndigheten var ventet å anke løslatelsen må hun bli i Bolivia til rettsprosessen er over.

Begge de to andre norske kvinnene har sittet fengslet i Cochabamba siden de ble stanset på flyplassen.

Dette er de tre norske kvinnene

Den eldste av de narkosiktede

Lillestrøm-kvinnen som er tiltalt i Bolivia.

Foto: Boliviansk politi

Tiltalt nummer én:

Den eldste av de tre nordmennene er en nå 23 år gammel kvinne med dobbelt statsborgerskap (Norge og Uruguay), bosatt i Sørum i Akershus. Da hun ble arrestert i Cochabamba hadde hun med seg sin to år gamle datter.

Turen skal være hennes andre reise til Bolivia, og politiet har identifisert henne som den som mottok en tekstmelding der de norske kvinnene blir oppfordret til å bruke sex som bestikkelse til å slippe unna.

Ifølge politiets etterforskningsdokumenter i Bolivia er hun ansett som som hovedkontakten til en av de medtiltalte bolvianerne. Hun skal ha vært den som bestilte Bolivia-turen, og da hun ble stanset på flyplassen pekte hun ut sin egen koffert som hadde tre bager med kokain i en skjult bunn.

Narkosiktet 18-åring

Skedsmo-kvinnen som er tiltalt i Bolivia.

Foto: Boliviansk politi

Tiltalt nummer to:

Den andre av de tiltalte nordmennene er en nå 19 år gammel kvinne fra Skedsmo i Akershus. Hun er tante (barnefarens søster) til to-åringen som var med på turen.

Turen skal være hennes andre reise til Bolivia sammen med den eldste av de tre norske kvinnene, og hun skal ha vært den som betalte billettene med sitt bankkort.

Ifølge politiets etterforskningsdokumenter i Bolivia er hun mistenkt for planlegging av narko-trafikk, levering og smugling. Hun er også mistenkt for å ha kriminelle forbindelser med nordmenn og bolivianere. Da hun ble stanses på flyplassen pekte hun ut sin egen koffert som hadde fire bager med kokain i en skjult bunn.

Det ble i dag kjent hun har fått et tilbud om løslatelse mot kausjon , men at det høye kravet - 400 000 kroner - gjør at hun fremdeles sitter fengslet.

Narkosiktet kvinne fra Lillesand

Lillesand-kvinnen som er tiltalt i Bolivia.

Foto: Boliviansk politi

Tiltalt nummer tre:

Den tredje av de tiltalte nordmennene er en nå 19 år gammel kvinne fra Lillesand i Aust-Agder.

Hun har forklart at hun trodde turen skulle gå til Spania, der de tre nordmennene skulle male et hus. Dette hevder de to andre kvinnene er feil, og at hun visste om hvor turen egentlig skulle gå.

Ifølge politiets etterforskningsdokumenter i Bolivia er hun mistenkt for planlegging av narko-trafikk, levering og smugling. Hun er også mistenkt for å ha kriminelle forbindelser med nordmenn og bolivianere. Da hun ble stanset på flyplassen pekte hun ut sin egen koffert som hadde fire bager med kokain i en skjult bunn.

I oktober i år ble hun sluppet fri mot kausjon , og den bolivianske domstolen mener at det ikke lenger er grunn til mistanke mot henne. Frem til rettssaken har hun bodd hos en boliviansk familie for å lære seg spansk. Hun har blitt utsatt for trusler mens hun venter på rettssaken skal komme opp.

SISTE NYTT

Siste nytt