Aleksej Navalnyj dømt til 15 dagers fengsel

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj møtte i retten i Moskva i dag, tiltalt for å ha organisert ulovlige protestdemonstrasjoner. Han ble dømt til 15 dager i fengsel.

Aleksej Navalnyj

EU og Europarådet oppfordrer Russland til å løslate Aleksej Navalnyj og de andre demonstrantene som deltok i gårsdagens protester.

Foto: AP

40 år gamle Navalnyj, som vil stille opp i neste års presidentvalg mot Vladimir Putin, var blant opp mot ett tusen personene som ble pågrepet i Moskva under en demonstrasjon mot korrupsjon søndag. De fleste av dem er satt fri når, men rundt 120 blir fremdeles holdt tilbake.

I tillegg til å måtte tilbringe 15 dager i fengsel ble Navalnij ilagt en bot på 20.000 rubler, eller ca. 3000 norske kroner.

Mener demonstrantene fremprovoserte vold

En talsmann for myndighetene kritiserer demonstrantene og mener Navalnij og demonstrantene fremprovoserte vold.

– De som organiserte har med vilje villedet folk ved å oppfordre dem til å stille på ulovlige demonstrasjoner, sier talsmannen Dmitry Peskov. Han hevde også at det ble lovet penger til dem som lot se arrestere.

Demonstrasjonen i Moskva var en av landets største ulovlige demonstrasjoner på flere år. Men det var ikke bare i hovedstaden at folk protesterte, det ble holdt demonstrasjoner i St. Petersburg og andre russiske byer.

Medvedev vil ikke svare

Før helgen hadde Navalnyj oppfordret folk til å demonstrere mot korrupsjon etter at han i en rapport anklaget statsminister Dmitrij Medvedev for å kontrollere et eiendomsimperium via et skjult nettverk bestående av ideelle organisasjoner.

En beskyldning den russiske statsministeren har valgt å ikke svare på. Han har isteden lagt ut et bilde på Instagram og skriver «Alt er ok, jeg står på ski».

Det er ikke tillatt å filme eller å ta bilder i rettssalen, men Navalnyj meldte seg via sosiale medier etter at han ankom rettlokalene.

«Til alle en hilsen fra domstolen. det kommer en tid der vi skal straffe dem», skrev han i denne tweeten med et bilde av seg selv:

Laster Twitter-innhold

Protester fra EU og USA

Både fra EU og USA kommer det protester på helgens arrestasjoner i Russland.

– Politiets handlinger har hindret grunnleggende praktisering av ytringsfrihet, forsamlingsrett og fredfull sammenkomst, som er grunnleggende rettigheter forankret i den russiske grunnloven, sier en EU-talsmann.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland ber om at de pågrepne må løslates.

Fra USAs side blir det sagt at pågripelsene er en hån mot demokratiet.

SISTE NYTT

Siste nytt