Albinogutt drept og maltraktert i Tanzania

MOMBASA (NRK): I Tanzania er en albinogutt funnet brutalt drept i den nordlige delen av landet. Alle kroppsdelene var hugget av og meningen var trolig å bruke dem til svart magi.

Albinoer i Tanzania

UTSATT GRUPPE: I Øst-Afrika er det ett tilfelle av albinisme per 1400 innbyggere. Det er høyere enn ellers i verden, og gruppen er svært utsatt. Bildet er fra en tidligere anledning og har ikke noe med drapssaken som nå rulles opp å gjøre.

Foto: TONY KARUMBA / AFP

Ett år gamle Yohana Bahati ble kidnappet fra sitt hjem sist søndag, mens angriperne truet moren hans med machete.

Liket ble funnet i dag noen få mil unna hjemmet. To menn er arrestert i forbindelse med det brutale drapet, skriver BBC.

Minst 74 albinoer har ifølge FN blitt drept det siste tiåret på grunn av sort magi.

Rike kunder

I januar i år innførte Tanzania et forbud mot heksedoktorer i et forsøk på å få slutt på drapene på barna som mangler et pigment i huden.

Det er flere tilfeller av albinisme i Øst-Afrika enn ellers i verden, med ett tilfelle per 1400, mot ett tilfelle per 20 000 i vesten.

Lederen for Tanzanias albinisme-forening, Ziziyada Nsembo, sier at forbudet er et viktig skritt på veien for å stanse den uhyrlige praksisen som har pågått siden 2006. Men hun etterlyser at politiet skal gå etter bakmennene.

Ukjente, velstående mennesker sørger for etterspørselen. De tror at et brygg av hud og kroppsdeler fra albinoer vil gi dem makt og rikdom, og kurere sykdommer.

I en rapport fra Røde Kors anslår politiet at et komplett sett med kroppsdeler koster 560 tusen kroner.

Sårbar gruppe

Albino i Tanzania

SORT MAGI: Minst 74 albinoer skal ha blitt drept det siste tiåret på grunn av svart magi.

Foto: BUNYAMIN AYGUN / Afp

Hundretusener av albinoer i Øst-Afrika lever i frykt. De er redde for å sove hjemme og for å sende barna på skolen.

I Tanzania er det opprettet spesialsentre for å trygge albinobarna, men FN advarer om at sentrene er overfylte, med dårlig hygiene.

Barna mister også ofte kontakt med foreldrene sine og blir enda mer stigmatiserte.

FN fordømmer det siste drapet og advarer om at 2015 kan bli et farlig år for albinoene. Frykten er at det kommende valget vil få noen kandidater til å søke hjelp fra heksedoktorene.

En undersøkelse fra 2010 viser at selv om folk i Tanzania er enten kristne eller muslimer, så tror 93 prosent på svart magi.

Det siste uhyggelige drapet viser at det fortsatt er en lang vei å gå før albinoene som bare kalles for spøkelser på swahili, er trygge og blir møtt med respekt.

SISTE NYTT

Siste nytt