Alarmene på plattformen var avslått

Arbeiderne skulle få sove uforstyrret. Derfor var alarmene på boreplattformen Deepwater Horizon avslått da ulykka inntraff i april.

Deepwater Horizon

Alarmsystemet var deaktivert da Deepwater Horizon begynte å brenne i april.

Foto: Gerald Herbert / AP

20 april i år eksploderte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen, og utløste en voldsom oljelekkasje. Det britiske oljeselskapet BP har siden kjempet mot klokka for å få stoppet de de omfattende lekkasjene.

Samtidig blir det avslørt at alarmer og andre sikkerhetsmekanismer på boreplattformen var avslått da ulykka, som kostet elleve menneskeliv, intraff.

Dermed er det ikke bare BP som er i hardt vær etter ulykka, nå rettes søkelyset også mot boreselskapet Transocean, som eier plattformen.

Skulle ikke vekke arbeiderne

Alarmene var skrudd av for at arbeiderne som jobbet på plattformen ikke skulle bli vekket av falske alarmer i løpet av natta, skriver den danske avisa Politiken.

I ei vitneforklaring i går fortalte Transoceans sjefstekniker Michael Williams, som hadde ansvaret for vedlikehold av plattformens elektriske systemer, at ingen alarmer gikk av under eksplosjonen.

Williams er tidligere marinesoldat. Han overlevde eksplosjonen på Deepwater Horizon ved å ta sats og hoppe fra den brennende plattformen.

Ifølge Williams var alle sensorene som overvåket plattformen og oljebrønnen i orden. Problemet var at datamaskinen var innstilt, slik at alarmene ikke ble satt i gang når indikasjonene var kritiske, skriver Politiken.

Oppdaget det for ett år siden

Allerede for ett år siden oppdaget Williams at noe ikke var som det skulle. Hele alarmsystemet, som skulle gitt både visuelle signaler og lydsignaler, var med overlegg satt ut av drift.

Han spurte hvorfor, og fikk til svar at selv den øverste av Transoceans ledere hadde sagt at «man ikke ville ha noe av at folk ble vekket klokka tre om natta på grunn av false alarmer», skriver The Guardian.

Ifølge en erklæring fra selskapet ble derfor alarmsystemet styrt manuelt av en person på kommandosentralen for å forhindre at alarmen skulle gå av unødig, skriver Washinton Post.

Avkobla i fem år

Williams avslørte i tillegg at en avgjørende sikkerhetsmekanisme som var ment til å stoppe farlige gassutslipp også var slått av.

Men da han klaget til Mark Hay, som er en av selskapets inspektører, ble han ifølge The Guardian avvist.

– Den helvetes tingen har vært avkobla i fem år. Hvorfor maser du egentlig om det, sa Hay, ifølge New York Times.

En tredje avsløring Williams kunne fortelle etterforskerne var at datasystemet som ble brukt til å overvåke boringshuset, konstant var ute av drift.

Turte ikke melde fra

Ifølge New York Times ble det utført en undersøkelse blant Transoceans ansatte like før ulykka. Resultatene ble lekket til avisa tidligere denne uka.

Der kom det fram at elementære deler av sikkerhetspraksisen ikke hadde blitt fulgt.

Arbeiderne ga uttrykk for at de var klar over at sikkerheten ikke var god nok på plattformen, men at de var redde for å rapportere om det til lederne fordi de frykta represalier.

En av BPs talsmenn sa i går kveld at etterforskningen vil forsette å vise at en rekke ting gikk galt og at ansvaret er fordelt på flere, forskjellige selskaper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt