Air France hardt rammet av flygerstreik

Det franske flyselskapet Air France måtte tirsdag innstille seks av ti avganger fordi flygerne er i streik. Fra Toulouse gikk én av 43 avganger i dag.

Tom Air France-skranke i flyplassen i Marseille

Ingen kø foran innskjekkingsskranken til Air France på flyplassen i Marseille.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Streiken ble innledet mandag og skal etter planen vare en uke. Tirsdag var det ingen tegn til at partene nærmet seg hverandre.

Bakgrunnen for streiken er Air France' planer om å trappe opp virksomheten i sitt eget lavkostnadsselskap Transavia. Det skal skje ved at selskapet etablerer baser i utlandet slik at blant annet lønnskostnadene blir lavere.

En flyger hos Air France tjener i gjennomsnitt 622.000 kroner i året, ifølge AFP.

Selskapet avviser å gi pilotene i Transavia de samme kontraktene som flygerne i Air France, og det er dette flygerne protesterer mot.

Kamp mot lavkost-selskaper

Målet med omleggingen er å ta opp kampen med andre europeiske lavkostnadsselskaper.

Selskapets nye strategiplan innebærer at Transavias flåte øker fra 50 til 100 fly. Målet er å doble antall passasjerer fra 10 til 20 millioner.

Samtidig utnytter nettopp de andre lavprisselskapet anledningen til å kapre nye kunder. Easy Jet har for eksempel økt antall avganger mellom Paris og Toulouse, melder Le Figaro.

Så å si alle Air France sine flygninger fra Toulouse ble innstilt tirsdag, det vil si én av 43 avganger gikk som planlagt.

Flygerne i Air France sier de har midler til å streike helt til 22. september. Det blir i så fall den lengste streiken i flyselskapet siden 1998.

SISTE NYTT

Siste nytt