NRK Meny
Normal

Ahmadinejad angrep dollaren

Dollaren er et verdiløst stykke papir, og OPEC bør bruke andre valutaer i handelen med olje, sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad da OPEC-toppmøtet i Saudi-Arabia sluttet.

Amerikanske dollar

Dollaren er fortsatt svak i forhold til både euro og yen.

Foto: Alex Wong / Scanpix

Den iranske presidenten ønsket å få med sitt angrepet på dollaren i sluttdokumentet fra møtet, men ble imøtegått av blant annet Saudi-Arabia.

Sluttdokumentet fokuserer i stedet på energisikkerhet og miljø.

 

Ahmadinejad (til venstre) på OPEC-møtet

Ahmadinejad (til venstre) på OPEC-møtet. Til høyre Irans utenriksminister Monouchehr Motaki.

Foto: HASSAN AMMAR / AFP

 - Urettferdig handel

- USA får oljen vår, og gir oss et verdiløst stykke papir tilbake, tordnet Ahmadinejad, men en slik språkbruk ville ikke Saudi-Arabia ha med i sluttdokumentet.

Dessuten mente landet at angrepet kunne svekke dollaren ytterligere, og Ahmadinejads forslag om at OPEC bør vurdere å bruke andre valutaer, ble ikke tatt til følge

Men han har rett i at dollaren har svekket seg betydelig både mot euro og andre valutaer i det siste året, noe som har ført til synkende inntekter for oljelandene, og blant annet Venezuela ønsket å prise oljen mot en kurv med flere valutaer.

- Oljen ikke våpen

På møtet gjorde Amadinejad det klart at Iran ikke vil bruke olje som våpen om USA skulle angripe landet, men bare det at oljevåpenet ble nevnt, skapte uro.

– Vi ville aldri ønske å bruke olje som våpen eller gå til ulovlige handlinger. Men om USA skulle gå til aksjon mot oss, vet vi hvordan vi skal reagere, sa Ahmadienjad.

Noe som kan ha bidratt til at toppmøtet søndag ble avsluttet  med et løfte om å fortsette å forsyne den vestlige verden med tilstrekkelig olje.

Både Saudi-Arabia og flertallet av deltakerne avviste Irans og Venezuelas framstøt for å gjøre organisasjonen mer politisk.

Og heller ikke de importerende landenes ønske om at OPEC skal øke produksjonen for å få ned prisene ble tatt til følge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt