Hopp til innhold

Nyhetsbyrå: Syriske fremmedkrigere i Nagorno-Karabakh

Syriske opprørere desperate etter å tjene penger melder seg til å krige for Aserbajdsjan i konflikten med Armenia, skriver AFP. En syrer sier han vervet seg for å få penger til mat for familien.

Røyk fra et artillerinedslag i byen Stepanakert i Nagorno- Karabakh under kampene søndag.

Røyk fra et artillerinedslag i byen Stepanakert i Nagorno- Karabakh under kampene søndag.

Foto: KARO SAHAKYAN / AFP

Den 26 år gamle syreren sier på telefon at han håper å tjene 2.000 dollar i måneden. Det er 80 ganger mer enn han tjener nå.

AFP snakket med mannen fra en leir nord i Syria, som er under tyrkisk kontroll. Han sier at han vil til Nagorno-Karabakh for å skaffe penger til kone og barn.

– Vi mistet våre landsbyer og våre hjem og har ingenting igjen å spise, sier mannen, som har vært kriger i Syria i fem år. Han venter nå på å reise. Mannen håper å spare opp litt penger og starte en forretning når han kommer hjem.

Syrian Turkmen fighters are seen near the northern Syrian village of Yamadi, near the Turkish-Syrian border, Syria, November 24, 2015.

Turkmenske krigere i Syria i 2015. Det er krigere fra denne gruppen som ifølge AFPs kilder deltar i kampene i Kaukasus.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

– Ja, jeg er i Aserbajdsjan, er det korte svaret en annen syrer gir i en tekstmelding til AFP fra frontlinja i Nagorno-Karabakh. Han er fra en by i den syriske Aleppo-provinsen.

Mange fremmedkrigere

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har 1200 syriske krigere allerede reist til Aserbajdsjan via Tyrkia. Observatørgruppen har mange kilder inne i Syria.

Tyrkia har ikke kommentert påstandene.

72 syriske leiesoldater er så langt drept i kampene, skriver SOHR på sin hjemmeside, som er basert i London. De fleste soldatene skal være fra folkegruppen turkmenere i det nordlige Syria.

Armenia, Russland og Frankrike har tidligere beskyldt Tyrkia for å sende syriske fremmedkrigere til sin allierte Aserbajdsjan. Dette er blitt avvist av myndighetene i Aserbajdsjan.

De beskylder på sin side Armenia for å ha rekruttert krigere blant den store armenske diasporaen rundt om i verden til å kjempe på separatistenes side i Nagorno-Karabakh.

People shelter in the basement of the main church of the breakaway Nagorno-Karabakh region's main city of Stepanakert

Søndag søkte folk tilflukt i kjelleren i en kirke i byen Stepanakert i Nagorno-Karabakh da byen ble beskutt med artilleri.

Foto: AFP

Du kan melde deg på nyhetsbrev fra Urix her

Artilleriangrep mot byer

Kampene om Nagorno-Karabakh ble trappet opp søndag, men det er ingen uavhengige observatører i området som kan dokumentere det som skjer.

Stepanakert som er den største byen i Nagorno-Karabakh, ble bombet med tungt artilleri fra aserbajdsjanske styrker, ifølge armenske offisielle kilder. Sivile måtte søke tilflukt i bomberom og kjellere.

Fra aserbajdsjansk side blir det sagt at armenske granater rammet tett befolkede områder i Ganja, som er den nest største byen i Aserbajdsjan. To person skal ha blitt drept og flere såret.

Hikmet Hajiyev, en av rådgiverne til Aserbajdsjans president, har lagt ut en video fra angrepet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Han hevder også at byene Khizi og Mingachevir er angrepet. Når byer i Aserbajdsjan, som ligger utenfor Nagorno-Karabakh, nå er rammet av krigshandlingene, er det risiko for at områder i Armenia også trekkes inn i krigen.

Det vil være en klar opptrapping av konflikten.

Nagorno-Karabakh

Nagorno-Karabakh

Omstridt område

Regionen Nagorno-Karabakh er folkerettslig innenfor Aserbajdsjans grenser, men den har 95 prosents etnisk armensk befolkning. Området er kontrollert av separatister med nære bånd til Armenia.

De kontrollerer også regioner omkring Nagorno-Karabakh som er tømt for sin aserbajdsjanske befolkning.

Fra tid til annen har det vært sammenstøt langs våpenhvilegrensen fra 1994, seinest i juli i år. Men krigshandlingene de siste par ukene er de alvorligste siden krigen i begynnelsen av 1990-tallet da 30.000 mennesker ble drept og mange tusen flyktet fra området.

Store norske leksikons omtale av Nagorno-Karabakh kan du lese her.

SISTE NYTT

Siste nytt