Amerikansk forsvar advarer mot nytt afrikansk terrorsamarbeid

Det amerikanske forsvaret mener de tre største terroristorganisasjonene i Afrika er i ferd med å slå seg sammen for å utgjøre en større trussel mot Vesten.

Al Shabaab-militsen i Somalia

Al Shabaab i Somalia har alliert seg med Al Qaida, og nå er også Boko Haram involvert i samarbeidet.

Foto: Abdurashid Abdulle / Scanpix/AFP

General Carter Ham

Carter Ham er øverste leder for USAs Afrika-operasjoner.

Foto: STR / Afp

Gruppene det er snakk om er Al Qaida , Al Shabaab og Boko Haram.

General Carter Ham, som har det militære ansvaret for USAs operasjoner i Afrika, mener de tre allerede har begynt å koordinere økonomiske ressurser og utveksle sprengstoff.

– Disse organisasjonene utgjør en farlig og urovekkende trussel hver for seg. Det som virkelig bekymrer meg er indikasjonene på at disse tre organisasjonene jobber med å koordinere og synkronisere seg, sier Ham.

Ham redegjorde for utviklingen i Afrika på et seminar ved det afrikanske senteret for strategiske studier i Washington D.C.

– Dette er et reelt problem for oss, og for afrikansk sikkerhet generelt, sier han.

Ham sier at ikke alle nødvendigvis har en internasjonal jihadistagenda, men mener at det er de mest radikale grupperingene som samarbeider med hverandre.

– Kan bli et vestafrikansk Afghanistan

Etter at Al Qaida og Al Shabaab innledet en formell allianse i februar, har førstnevnte fått en trygg havn nord i Mali, under navnet Al Qaida i Maghreb (AQIM).

Denne delen av Al Qaida er for det meste aktiv i Algerie, Mali, Mauritania og Niger, og er beryktet for en rekke bortføringer. De er også involvert i Afrikas narkotikahandel, mener amerikansk etterretning.

General Ham trekker frem samarbeidet mellom AQIM og Boko Haram som det farligste.

– Jeg vil si at forbindelsene mellom AQIM og Boko Haram er det mest bekymringsfulle når vi ser på informasjonen vi har, som tilsier at de deler ressurser, trening og eksplosiver, sier han.

Ham advarer mot et «maktvakuum» i Mali, ettersom AQIM får operere nærmest uhindret i landet.

Flere vestlige diplomater snakker allerede om at landet er i ferd med å bli et «vestafrikansk Afghanistan», skriver The Guardian.

Vil ikke svarteliste Boko Haram

I forrige måned stemplet USA tre av de påståtte lederne av Boko Haram som terrorister, men ville ikke svarteliste hele organisasjonen av frykt for å profilere dem ytterligere.

Boko Haram beskrives som en islamistisk sekt med base nordøst i Nigeria, og har den siste tiden stått bak stadig flere terrorangrep og voldelige aksjoner. De har selv sagt at de ønsker en islamsk stat i Nigeria.

Les også: – Mohammed ville sikkert giftet seg med dem

Organisasjonen har imidlertid ikke hatt noen klar forbindelse til Al Qaida før nå, og ifølge det amerikanske forsvaret kan samarbeidet mellom de to være overdrevet av flere grunner.

Boko Haram håper et samarbeid med Al Qaida vil bidra til rekruttering og profilering, mens myndighetene i Nigeria håper oppmerksomhet rundt samarbeidet kan gjøre det lettere å få hjelp fra USA og Vesten.

Situasjonen er dermed i ferd med å destabilisere en allerede ustabil maktbalanse, advarer Ham.

Abubakar Shekau, antatt leder av Boko Haram

Abubakar Shekau er den antatte lederen av Boko Haram. Han har selv snakket om samarbeidet med AQIM.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt