Hopp til innhold

– Mohammed ville sikkert giftet seg med dem

I 2002 utløste journalisten Isioma Daniel kaos og massedrap i hjemlandet Nigeria med disse ordene. Nå er det igjen religiøse opptøyer i det vestafrikanske landet.

Isioma Daniel

For 10 år siden skrev den ferske journalisten Isioma Daniel om en missekåring i Nigeria. I dag holder hun en lav profil i London.

Foto: Privat

Azra Akin fra Tyrkia ble Miss World 2002

Etter at missekåringen ble flyttet fra Nigeria til London, satt Miss Tyrkia, Azra Akin, igjen som vinner, og fikk gratulasjoner av Miss Nigeria Agbani Darego.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Det året skulle Nigeria arrangere Miss World, og Isioma fikk i oppgave av sin redaktør om å skrive en artikkel i forkant av den årlige missekåringen.

Det skulle bli starten på en vanvittig voldsorgie der avisenes kontorer ble brent, flere hundre drept og muslimske islamister utstedet en fatwa mot Isioma.

– Selv om det ble mye bråk så har jeg aldri angret. For uansett om dette var en dårlig spøk eller ikke, rettferdiggjør ingenting alle de drapene, forteller Isioma som måtte rømme landet og endte til slutt opp i Norge og som journalist i Stavanger Aftenblad. Nå bor hun i London.

En uskyldig artikkel

For 10 år siden var hennes artikkel i lokalavisen «This Day» gnisten som satt hele landet i flammer. Nå brenner det igjen i det vestafrikanske landet.

– Fredagen den 15. november 2001 ringte redaktøren meg. Jeg var på et barnehjem for å lage en lengre sak til lørdagsavisen. Selv om jeg var dødssliten sa jeg ja til sjefens ønske om en forhåndssak om den kommende missekåringen, skriver Isioma selv om det som skjedde.

Miss World ble flyttet fra Nigeria etter opptøyer i 2002

Nigerianske aviser var fulle av nyheter om opptøyene i slutten av november i 2002.

Foto: JUDA NGWENYA / REUTERS

Det skulle bli et skjebnesvangert valg for den da 19 år gamle journalisten.

Flere missedeltakere hadde allerede boikottet kåringen da en nigeriansk kvinne noen uker i forveien hadde blitt dømt til døden ved steining på grunn av et barn som var født utenfor ekteskapet.

Nå skulle den unge motejournalisten snart skrive en artikkel som skulle bli forsidestoff over hele verden.

– Jeg slet med å finne på hva jeg skulle skrive. Til slutt ble det 600 ord. For hva kunne man si om denne kåringen?

Dagen etter var saken på trykk. Og den avgjørende kommentaren utløste total kaos i de muslimske delene av landet:

«Muslimene synes det er umoralsk å få 92 damer til Nigeria og be dem fryde seg i forfengelighet. Hva ville Mohammed synes om det hele? Han ville vel valgt en av dem til sin kone»

Ordene falt ikke i god jord.

– Følte alt var min skyld

Redaktøren var rasende. Avisen la seg flat og skrev et dementi og beklagelse på forsiden. Isioma følte seg dolket i ryggen.

– Jeg forsøkte å snakke med redaktøren min, men han bare avfeide meg. Jeg følte meg helt alene og uten støtte.

«This Day» er en lokalavis i Lagos, sør i Nigeria, der flest kristne bor. Litt lenger nord i Kaduna, hadde avisen et lokalkontor.

– Onsdag brøt helvete løs. Kontoret vårt i Kaduna ble brent ned og redaktøren måtte gå i skjul. Jeg ville bare gi opp og følte alt var min skyld.

På dette tidspunktet var det ikke trykt for Isioma å være i Nigeria. Hun måtte gå under jorden.

– Hold deg i skjul til ramadan er over. Ikke snakk med noen og hold deg i ro. Det er ikke trygt for deg her, var beskjeden hun fikk fra sin sjef, men Isioma var ikke klar til å rømme. Ikke enda.

– Å gå fra jobben føltes som å stikke av, jeg ville ikke gå hjem. Da torsdagen kom var jeg klar til å gå på jobb, men hørte rykter om opptøyer i Kaduna der muslimer og kristne drepte hverandre. Jeg var i totalt sjokk.

– Hvem trodde de at de var? Gud?

En uke etter at Isioma hadde skrevet sin forhåndssak om noe så uskyldig som en missekåring, stod landet i flammer.

Flere hundre ble drept etter misskåring i Nigeria i 2002

Flere hundre ble drept i opptøyene. Både muslimer og kristne måtte bøte med livet i Kaduna.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

– Jeg forlot Nigeria den kvelden. Jeg kunne ikke forstå hva som skjedde. Skyldfølelsen jeg hadde hatt tidligere i uka, hadde blitt til sinne. En bølge av rasseri og irritasjon raste gjennom kroppen og jeg tror mange andre nigerianere følte det samme. Ingenting kan rettferdiggjøre dette. Hvem trodde de at de var? Gud?

På mandagen tikket det inn en e-post. En fatwa i den moderne tidsalderen.

«Som Salman Rushdie, kan Isioma Daniels blod flyte. Det er nå opptil enhver muslim å avgjøre om en ønsker å følge fatwaen og drepe skribenten som sin religiøse plikt»

Den natten sov Isioma dårlig.

Ulmet lenge

Ikke mye har forandret seg på de ti årene som er gått siden Isiomas i utgangspunktet uskyldige bemerkning om profeten.

– Dette har ulmet lenge. Mange lever i ekstrem fattigdom i nord og blandet med ekstreme religiøs overbevisning blir dette eksplosivt, sier Isiomas i dag.

Kirke i Nigeria

Flere kirker, som her i Kaduna, er satt i brann de siste dagene.

Foto: Olu Ajayi / Ap

Bare de siste tre dagene har 80 mennesker blitt drept i en ny voldsbølge utløst av islamistene i nord. I den lille avsidesliggende byen Damaturu har den ekstreme islamistgruppen Boko Haram utkjempet rene gateslag med sikkerhetsstyrker.

Og i Kaduna, byen der avislokalene stod i brann for ti år siden, er det innført portforbud etter harde kamper denne uken.

– Når jeg leser om det som nå skjer i Nigeria blir jeg minnet om det som skjedde med meg for ti år siden. Og nei, jeg tror ikke det kommer til å bli bedre, men jeg har lagt dette bak meg, forteller hun.

Kristne nigerianere frykter at Boko Haram har satt i gang en kampanje med «systematisk religiøs rensing». Islamistene har selv sagt at de ønsker å få i stand en islamsk stat i det nordlige Nigeria, der flertallet av befolkningen er muslimer.

Isiomas har vært tilbake i Nigeria en gang de siste ti årene, og har hele tiden valgt å holde en lav profil. Hennes familie bor fortsatt i Lagos. I et område som i liten grad er påvirket av urolighetene nord i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt