Advarer mot nye jordskjelv

Tirsdagens kraftige skjelv og de mange etterskjelvene har økt faren for nye jordskjelv.

Gatene i Port-au-Prince ligger i ruiner

Folk i Port-au-Prince er fortvilet og desperate. Frykten for nye skjelv gjør at de ikke tør å gå inn i de husene som fortsatt står oppreist.

Foto: Carlos Barria / Scanpix/Reuters

trykket langs hele forkastningslinjen.Forskere advarer om at nye kraftige jordskjelv kan ramme Haiti og nabolandene. Det store skjelvet, som har lagt det meste av hovedstaden Port-au-Prince i ruiner, målte 7,0 sent tirsdag kveld norsk tid.

Det kraftige skjelvet og etterskjelvene har økt trykket langs hele forkastningslinjen, forteller forskerne.

– Forkastningslinjen er på flere hundre kilometer, og den delen der skjelvet inntraff er bare 80 kilometer lang, advarer geofysiker Paul Mann fra universitetet i Texas.

Også Eric Calai ved Purdue-universitetet i Indiana mener faren er stor for at nye skjelv vil ramme området.

Sover ute

Haitianerne er livredde for etterskjelvene, og velger å sove ute i frykt for at husene skal rase sammen. Parkene i hovedstaden Port-au-Prince er fulle av folk som ligger side om side.

Siden det store skjelvet har det vært mange etterskjelv. Senest i går rammet et nytt etterskjelv .

– Skjelvet målte visstnok rundt 4 på Richters skala, fortalte NRKs reporter Jan Espen Kruse. Etterskjelvet kom tidlig på morgen lokal tid.

Advarte Haiti

Forsker Calais sier han for flere år siden advarte haitiske myndigheter om farefullt stort trykk i forkastningslinjen, men at det fattige landet ikke hadde mulighet til å gjøre noe for å forsterke alle bygningene med dårlig byggekvalitet.

– Haitis regjering kan ikke få skylden for at dette fikk så store konsekvenser, sier Calais.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.